Fondacija „Alija Izetbegović“ realizirala je projekt Ljetne škole od 17. do 23. jula 2023. godine, u kojem je učešće uzela 21 osoba u dobi od 16 do 23 godine iz domovinskih zemalja i dijaspore. Pokrovitelj Ljetne škole bio je reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović, a projekt je podržao i „BH Telecom“.

Afirmacija lika i djela Alije Izetbegovića

„Ovogodišnja Ljetna škola u organizaciji Fondacije 'Alija Izetbegović' se u odnosu na ranije godine održava u nešto drugačijem formatu. Učesnici dolaze iz zemalja regije, ali i iz Zapadne Evrope. Učesnici su pokazali veliku zainteresiranost za Ljetnu školu i njih 21 došlo je u Sarajevo iz Švedske, Danske, Austrije, Srbije, Crne Gore, odnosno Sandžaka i Kosova“, kaže za Stav Esma Zlatar, generalni sekretar Fondacije „Alija Izetbegović“.

Učesnici su bili smješteni u kompleksu Studentskog centra Islamske zajednice u BiH, u starom dijelu Sarajeva, što je bila izvrsna prilika da slobodno vrijeme iskoriste za upoznavanje grada.

„Cilj Ljetne škole jeste upoznavanje historije i kulture Bosne i Hercegovine te života i intelektualnog naslijeđa Alije Izetbegovića, dok su specifični ciljevi projekta jačanje identiteta, umrežavanje mladih i njihova buduća saradnja i djelovanje s ciljem napretka države Bosne i Hercegovine. Program škole je raznovrstan i podrazumijeva niz edukativnih aktivnosti, posjeta, druženja i izleta u druge gradove“, dodaje Zlatar.

Tokom prvog dana boravka učesnici su imali priliku posjetiti Fondaciju „Alija Izetbegović“ i razgovarati sa Sabinom Berberović, kćerkom Alije Izetbegovića i jednim od osnivača i članova Upravnog odbora Fondacije, te saznati više o radu i projektima Fondacije.

„Naredni dani programa Ljetne škole uključivali su obilazak Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja 'Alija Izetbegović' i mezara Alije Izetbegovića, Muzeja heroja oslobodilačkog rata u okviru Fonda memorijala na Kovačima, sarajevske Vijećnice, Tunela spasa, kao i posjetu Udruženju 'Mladi muslimani' u Morića hanu, gdje ih je dočekao predsjednik Edhem Bakšić. Učesnici su imali priliku poslušati i izvanredna predavanja o historiji Bosne i Hercegovine mr. Admira Lisice i o bosanskom jeziku prof. Leile Hamzagić-Kovačević, kao i pogledati prezentaciju o životu i radu Alije Izetbegovića. Tokom svih predavanja razvila se dinamična diskusija u kojoj su polaznici Škole vrlo rado učestvovali“, ističe Zlatar.

Iz Fondacije poručuju da su veoma sretni što su imali čast upoznati divne mlade ljude, uz nadu da su imali priliku da saznaju i nauče nešto novo, kao i da uspostave čvrste međusobne veze. Namjera Fondacije jeste da se ovaj projekt nastavi i u narednim godinama i postane jedan od stalnih projekata.

„Pored edukativnih aktivnosti i posjeta značajnim kulturno-historijskim i vjerskim spomenicima u Sarajevu za učesnike Ljetne škole Fondacije organizirali smo i aktivnosti tokom kojih se učesnici mogu više družiti i upoznati se, te uživati u ljepotama Bosne i Hercegovine. Tako smo organizirali cjelodnevne izlete u Travnik, Jajce, Blagaj, Konjic i Mostar, kao i posjetu Šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima“, kaže Dino Softić, pomoćnik generalnog sekretara Fondacije.

Pored navedenog, učesnici Ljetne škole su posjetili i Konjic, Mostar i vrelo Bune, a zadnja dva dana su boravili u Srebrenici, odnosno u Potočari Hanu,koji je uvakufio Muzaffer Çilek, jedan od osnivača i član Upravnog odbora Fondacije „Alija Izetbegović“.

„U Srebrenici su imali jedno posebno druženje u Potočari Hanu na kojem su prisutne bile majke Srebrenice, Nedžad Avdić, čovjek koji je preživio streljanje u Pilici, a svoju životnu priču je pretočio u knjigu, prosvjetni radnici iz Srebrenice i srebrenička omladina. Učesnici su imali priliku razgovarati s njima, čuti njihove teške životne priče, ali i uvjeriti se u njihovu snagu i upornost u svakodnevnom životu. Bili su i u trosatnoj posjeti Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari uz pratnju vodiča“, dodaje Softić.

Učesnici Ljetne škole su, pored Potočara, Srebrenice i njene Guber vode, posjetili i Kušlat džamiju, ručali u Diviču i prošetali Bratuncom.

UČENJE, DRUŽENJE, PUTOVANJA

Mujo Bećirović iz Prijepolja jedan je od učesnika Ljetne škole. Student je Fakulteta za islamske studije i prava na Internacionalnom univerzitetu, te je predsjednik Vijeća studenata FIS-a.

„Bošnjaci iz Sandžaku i dijaspore imali su još jednu divnu priliku da se okupe, upoznaju i prošire svoje znanje o historiji, kulturi, jeziku i ličnostima koji su obilježili našu prošlost, s posebnim osvrtom na prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, mislioca, državnika i borca za slobodu. U vremenu kada su mladi zaokupljeni virtuelnim svijetom i svoje dragocjeno vrijeme olahko troše ovo je jedna zdrava inicijativa koja mlade ljude okuplja oko znanja i univerzalnih vrijednosti. Zaista mogu reći da sam uživao u svakom provedenom trenutku i da ću po dobru pamtiti ovaj projekt“, ističe Bećirović za Stav.

Bećirović, kao i veći dio učesnika Ljetne škole, imao je iskustvo prisustva različitim međunarodnim i regionalnim edukativnim projektima, ali se slažu da je ovaj projekt jedan od najboljih.

„Pripadam mladoj generaciji Bošnjaka Sandžaka, te sam i u obavezi prenijeti stav i očekivanja naših omladinaca. Mi se zalažemo za veće prisustvo naše matične države Bosne i Hercegovine u Sandžaku, sa što više edukativno-kulturnih sadržaja. Po tom pitanju, otvoreni smo za saradnju sa svim konstruktivnim društvenim faktorima“, poručuje Bećirović.

S obzirom na to da u javnosti dominira pogrešna percepcija i narativ o Aliji Izetbegović, ovaj projekt ima pozitivan utjecaj na ispravljanje takvih predodžbi.

„Kao polaznik Ljetne škole, imao sam priliku da proširim svoje znanje o liku i djelu rahmetli predsjednika Izetbegovića. Naša obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja na događaje iz ne tako davne prošlosti BiH, posebno zbog sve češćih pokušaja relativizacije. Protiv nastojanja prekrajanja bosanske historije moramo se boriti znanjem i obrazovanjem. Upravo to pruža Ljetna škola, zbog čega svim mladim ljudima iskreno preporučujem da se prijave naredne godine“, poručuje Nedim Kardović iz Rožaja, koji je student Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Minela Selimović sa 16 godina najmlađa je učesnica ovogodišnje Ljetne škole. Ona živi u Švedskoj, ali se odlučila da svoje srednjoškolsko obrazovanje u tuzlanskoj Medresi.

„Za Ljetnu školu Fondacije 'Alija Izetbegović' saznala je preko svog džemata i nisam se dvoumila da se prijavim. Moja očekivanja od ovog projekta su se ispunila višestruko. Učenje o našem identitetu, historiji i kulturi kroz druženje i posjete različitim gradovima Bosne i Hercegovine je za mlade najbolji koncept. Zahvalni smo organizatoru koji je u programu ostavio dovoljno slobodnog vremena da se učesnici međusobno povežu i da sami upoznaju Sarajevo jer nas većina ranije nije za to imala priliku“, naglašava Selimović.

Musa Bajmak je jedini ovogodišnji učesnik Ljetne škole s Kosova. On je studentski aktivista u Prizrenu prepoznatljiv u kosovskoj javnosti.

„Moje učešće u ovom projektu velika je čast i zadovoljstvo, a posebno u kontekstu višegodišnjih prepreka u putovanjima između Kosova i BiH, što se posebno negativno održava na bošnjačku zajednicu na Kosovu, odnosno albansku u BiH. Zahvaljujući Ljetnoj školi, upoznao sam prelijepi pejzaž BiH koji je Božija blagodat. Tu su, naravno, nova i nezaboravna prijateljstva, koja su jako bitna za dalju regionalnu i globalnu bošnjačku saradnju. Ali ono što nikad neću zaboraviti jeste zagrljaj majke Srebrenice“, ponosno ističe Bajmak.

POZITIVNA PERSPEKTIVA MIGRACIJA

Većina učesnika od Ljetne škole nije očekivala mnogo više od sličnih projekata na kojima su učestvovali.

„Pozitivno sam iznenađena organizacijom i samim programom škole. Obišli smo mnogo gradova, vidjeli razne znamenitosti, a opet smo imali i dovoljno slobodnog vremena koje smo mogli sami da organizujemo. Kroz Ljetnu školu sam vidjela veći dio BiH, upoznala njenu bogatu historiju, prirodne ljepote, ali ono što je najvažnije saznali smo mnogo o Aliji Izetbegoviću i njegovom životu, ratu u Bosni, Genocidu. Nisam imala prilike da to ranije čujem i naučim. Jako mi je drago sto sam bila učesnik ove Ljetne škole i preporučila bih je svima, a posebno mladima koji dolaze iz Srbije“, poručuje Medina Alić iz Tutina, koja na jesen počinje studirati teologiju u Ankari.

Migracije su stare koliko i ljudska civilizacija, a one sa sobom donose mnoge izazove, ali i prilike.

„Kretanje stanovništva zemlje iz jednog kraja u drugi jeste pojava koja se iz različitih razloga događa od kada postoji čovječanstvo. Danas je migracija činjenica izazvana iz najmanje tri razloga: potrage za radom i boljim uvjetima života, prirodnih katastrofa, ratova i stradanja izazvanih neljudskim postupcima. Ipak, danas je veza matičnih zemalja i iseljenika radi olakšane i brze komunikacije bolja, intenzivnija i bogatija sadržajima nego ikada do sada. Raduje nas susret s dijasporom, posebno mladima. Nadamo se da im je bilo lijepo i učinit ćemo šta znamo i možemo da bude i bolje u narednim susretima. Druženje daje kvalitet i vrijednost. Nadamo se da će znanja i vrijednosti koje steknu u razvijenim zemljama prenijeti u krajeve njihovih očeva i djedova. A dok borave ovdje, očekujemo da će naučiti o geografiji i povijesti, jeziku i kulturi i obogatiti svoja znanja i približiti se nama“, izjavio je za Stav profesor Zijad Ljevaković, predsjednik Upravnog odbora Fondacije „Alija Izetbegović“.