U Utici, New York, egzistira džemat “Bošnjačka islamska asocijacija (BIA), koji je osnovan 2007. godine, a sačinjava ga 380 porodica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

U džamiji se obavlja beš-vakat, a mektebsku nastavu pohađa 150 djece od kojih 80 uči Časni Kur'an. Održava se tradicionalna mukabela, ali i redovna omladinska druženja petkom. U džematu funkcionira i škola Bosanskog jezika koju vodi prof. Mersiha Mujkić.

Zanimljivo je da su gradske vlasti Utice 2010. godine Bošnjacima predale Metodističku crkvu u centru grada za svega jedan dolar. Vrijedni Bošnjaci, koji su unijeli svježinu i poseban duh na prostore Utice, temeljito su adaptirali preuzete prostore te su džamiju oficijelno otvorili 2012. godine.

Ovaj centar sada ima 5000 kvadratnih metara i sadrži džamijski prostor sa mahfilama, tri učionice za mektebsku nastavu, igraonicu za djecu, Bosansku sobu, stan za imama, veliki restoran itd.

Također, posebnost ovog džemata je da ima saglasnost gradskih vlasti za javno učenje ezana za džumu-namaz. Plemenite džematlije su svojedobno kupile i 200 dunuma zemlje gdje su, na jednom dijelu, formirali muslimansko mezarje.

Na kraju, dobrota ovdašnjih džematlija se pokazala i u adapataciji ranije Metodističke crkve kada su u vlažnim podrumima pronašli jako stare biblije i druge kršćanske knjige koje su skupili i uredno dostavili prethodnim vlasnicima, prenosi mahalla.ba.