Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je održano ročište po uloženim žalbama na presudu Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, kojeg je Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo u martu ove godine na pet godina zatvora.

Kako je Feni potvrdila Anesa Imamović, kćerka Osmana Osmanovića, na ročištu su danas i tužilac i advokat Osmanovića, Đorđe Dozet iznijeli sažetke svojih žalbi na prvostepenu presudu. 

- Advokat je tražio oslobađajuću presudu. Sada čekamo odluku, a Vijeće sudija nije dalo rok za izricanje presude - kazala je Imamović.

Viši sud u Beogradu u martu ove godine je osudio Osmanovića na pet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine nad zatvorenicima u logoru Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine u Beogradu na osnovu krivične prijave koju je MUP Republike Srpske podnio srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine. U trenutku hapšenja nije bila raspisana potjernica, niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga.