Ima stara ulema, još je ima. Na izdahu je, ali ko se usuđuje da osluškuje može još uvijek da ih načuje iz sjena u hladovinama munara po čaršijskim sokacima, gdje se skrivaju da ih fina gradska raja ne privede zbog kršenja javnog reda i mira.

Presušilo vrelo Bosne krajem ljeta 2024. godine po miladu ili 1446. godine po hidžri. Zapravo, više je spalo na “kap po kap”. Kaže stara ulema da je to išaret. Presušili Bošnjaci, nema kuveta, nema pameti, nema ni Ebu Hayata u srcima našim, tako kažu.

Ni Kišnu dovu više ne možemo učit' da nam ne uzimaju mjeru Latini. Bit će i nebo da pripada njima. A, vidi, teku i Sava i Drava i Kupa, i Dunav i Morava... Vodostaj im nizak, al’ ga teku pa ga teku. Naše Vrelo jok, ko suza u oku kad se rastaje od đuvegije, nešto stidljivo pa niz obraz.

Vidi stara ulema ima ovih sa sarajevskih Političkih nauka i drugih naučnih jauka nešto vaze pa vaze da je nama kibla na Zapadu i da je Bosna sva bosanska. Sve Bosanac postade, a din-dušmanin ustade, a vrelo Bosne presušilo. Plaho!

Čitamo i da su naši najdokazaniji prijatelji Amerikanci dali superubojiti sistem Himars Hrvatskoj, a Francuzi prodali Rafale Srbiji. Na sve strane rafalaju. I još kaže u Beogradu onaj fićfirić, onaj iskvarcani kicoš, koji se odaziva na ime predsjednik Emmanuele, da je Rafal francuski zajednički doprinos na EU putu Srbije. Ništa niko o tome od koga će se Hrvatska i Srbija braniti i koga će napadati na tom EU putu.

Ima stara ulema odgovor i na to, ali ne smijemo ga napisati jer bi nas mogli privesti u SIPU radi širenja nacionalne netrpeljivosti i morali bismo drukati ulemanski izvor. A izvori nam presušili kao i naša pamet. Pupa hava!

Za nas je, dragi naši, nama je najveća hedija, duboko udahnite dok to izgovarate, kao da poslije nedjeljne mise vježbate jogu posred Brisela – evropski put. Uljudba. Napokon, nakon 500 godina muke u tom “pustom turskom” dolazi nam evropskim putem ta civilizacija. Ali, ide samo put. Nema ništa drugo. Nema Himarsa i Rafala. Važno je putovanje, ne kontate. Nije bitno, uče nas influenseri kada govore o 10 brzih koraka kako uspjeti u životu, stići na cilj. Putujte i samospoznajte vrijednosti Evrope. Duboko dišite ljudska prava i slobodu. Nemojte biti kao Palestinci i tjerati nemoćne Izraelce da se od vas brane pa da vam moraju svaki dan bombardirati škole Rafalima i Himarsima, da se brane svaki dan od vaše djece dok ih tražite u dijelovima ispod ruševina. Nemojte biti kao Palestinci pa da klanjate u porušenim džamijama i da svojim necivilizacijskim glasanjima moramo da vas još malo bombardiramo dok čelom dotičete sedždu. Krenite na put spasa.

To je taj naš EU Grebak – put spasa u Uniju koja se, onako usput, raspada. Bošnjaci, to je priča o EU sizifima. Kad doguraju svoj grešni i pregolemi muslimanski kamen do vrha, taman će morati natrag nizbrdo. Jer grijeh je to koji se ne može iskupiti. Odnosno može. Postanete katolik, odete u crkvu, ispovjedite se popu da ste griješili bivajući muslimanom, dobijete 10 iskupljujućih očenaša, 10 zdravomarija, stavite 10 eura u kutiju za donacije na ulazu u crkvu i mirna Bosna. Slobodni ste od “turskog grijeha”, za vijeke vijekova, amen.

Čitala je stara ulema ovih dana novine. Kažu ima neka norveška princeza, u 52. godini se udala za Afroamerikanca iscjelitelja koji je holivudska zvijezda jer liječi ove sa ekrana kao šaman treće kategorije. Piše da je princeza blistala u jednostavnoj vjenčanici boje slonovače koja je šivana po mjeri, i još piše da je šaman nekad bio gay. Naša starina je upitala šta to znači.

– To ti je peder, bolan.

– Aha!

– Nejse, i sad je on bio gay, ali kako je upoznao norvešku princezu kaže da je od sada biseksualac.

– A šta to znači – opet će naša starina.

– E, ti ništa, bolan, ne znaš, to ti je kad si i peder i lezba istodobno, a možeš i kako to mi radimo, znači da budeš, kada ti se ćejfne, muško i da skočiš na žensko. A možeš i bit žensko pa skočitʼ na muško. A možeš sad i da odrežeš ćunu i da ti ugrade ćuću sa himersom pa da skačeš i na žensko i na muško, a ti da budeš žensko koje je muško.

– Auu... Allah selamet, đe ovo ode, a šta bi sa onom princezom?

– Ona kaže da se odriče kraljevskih obaveza, bit će puno radila inače, i sada se potpuno posvećuje svojem biseksualnom šamanu i traganju za smislom života.

– Oj, Evropo, đe te nađe.

A đe drugo nego na vrelu Bosne koje je haman presušilo.

Uostalom, šta će nama vrelo kada imamo visokog predstavnika koji, sa našom vrlom gradonačelnicom, Bošnjama dijeli ćevape po šeheru. Ćevapa i igara. Nametnuo sam vam vlast, ali na EU putu, u duhu njegovanja izvornih vrijednosti svakog naroda posebno, dobit ćete peticu i pola somuna. Ko je gladan, može i repete.

Pupa je hrana od have. Pupa hava!