Društvo | 09.02.2022.

Albanski grad Kruje

Bazar iz osmanskog perioda i danas u funkciji

Čuveni stari bazar Kruje, star više od 400 godina, jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija i znamenitosti Albanije, javlja Anadolu Agency (AA).

REDAKCIJA

Nalazi se u istoimenom gradu Kruja, 32 kilometara sjeverno od Tirane i predstavlja značajan turistički biser Albanije.

Trenutno stari bazar služi kao centar za očuvanje albanske tradicije i jedna je od najpopularnijih turistička destinacija te zemlje s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem.

Do čuvenog bazara vode kaldrmisane ulice, a u njemu se nalazi mnoštvo radnjica sa autentičnim tradicionalnim suvenirima. U blizini bazara je Čaršijska džamija iz 16. vijeka, koju je prije nekoliko godina rekonstruirala Turska agencija za razvoj i koordinaciju.

Kao jedno od mnogobrojnih kulturno-historijskih naslijeđa tog grada, stari bazar ostavština je osmanske kulture u Albaniji, a do danas je uspio očuvati duh, izgled i namjenu koju je imao prije više stotina godina.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

NAPOLEONOV POHOD NA RUSIJU 1812: Glad je bila takva da je vojska jela i ljude i konje

BAUDRILLARD: Šta nakon orgija - režim travestije i transseksualaca

Emerik Blum je pokazao na koji način prave ideje mogu mijenjati svijet

U Beogradu priveden bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan