Film Barbie ne prolazi najbolje u zemljama Perzijskog zaljeva. Iako se u nekima od tih zemalja čeka u dugačkim redovima u kinima, a ima i onih koji su na predstavljanje filma išli u tradicionalnoj nošnji (abaya) potpuno u ružičastom. Dogodovštine Barbie i Kena u Barbielandu izazivaju više napetosti nego veselja. Zapravo, postoje zemlje u kojima se film ni ne prikazuje.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ga prikazuju u svojim kinima, gdje, usput, žene nisu mogle ići do 2018. Još jedna poruka otvorenosti prema zapadnom društvu poput umjetničkih izložbi koje su se pojavile posljednjih godina. Štaviše, za razliku od nekih svojih susjeda, ružičasta ih je moda ponijela do krajnjih granica. Na primjer, navodi AFP, restorani u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, predstavili su jela i pića inspirirana filmom. I u Dubaiju, glavnom gradu Emirata, kina su okićena suvenirima i foto kabinama u obliku kutija za lutke.

U drugim zemljama poput Kuvajta, Katara i Omana postoji zabrana prikazivanja, a film je zabranjen i u Alžiru i Libanu. U ovoj zemlji ministar kulture Mohamed Murtada javno je osudio film smatrajući da "promiče homoseksualnost" i potiče "ružnu ideju odbijanja skrbništva nad ocem, omalovažavanje uloge majke i njeno ismijavanje, dovođenje u pitanje potrebe za brakom i osnivanje porodice“..

Kuvajt ga je zabranio a kao razlog je naveo "zaštitu javne etike i društvene tradicije". Međutim, Kuvajćani su ga uspjeli vidjeti preko piratskih web stranica, a neki su čak prešli granicu sa Saudijskom Arabijom da bi ga gledali u kinima. Prenijela je to kuvajtska novinarka Sheikha Al-Bahaweed putem društvenih mreža, iako joj se film nije previše svidio jer nije bio dovoljno feministički. "To je bijeli, kolonijalni i površni feminizam. Feminizam se nikada ne temelji na zamjeni patrijarhalnog sistema matrijarhalnim, već na jednakosti, pravdi i jednakim mogućnostima", istakla je.

U Bahreinu, iako prikazivanje nije zabranjeno, imam Hassan Al-Husseini, koga prate milioni ljudi na društvenim mrežama, kritizirao je film na svom Instagramu zbog "pobune protiv ideje braka i majčinstva", tvrdeći da prikazuje muškarce "bez muževnosti" i kao "čudovišta".