Nakon šest godina pauze, na Instagram nalogu “Hijarbie” objavljena je fotografija lutke u rozoj haljini i hidžabu koja pozira ispred odgovarajućeg rozog zida. “Ova #Hijarbie se vratila”, glasio je opis uz fotografiju, koji je oduševio sve pratioce ovog naloga čiji su komentari pokazali koliko pozdravljaju ovaj potez.

Haneefah Adam, nigerijska umjetnica koja stoji iza Instagram profila “Hijarbie”, prva je počela izlagati lutke stilizirane u muslimanskoj nošnji 2015. godine nakon što je primijetila nedostatak, kako je kazala, halal mode ili hidžaba na društvenim mrežama koje je pratila.

Samouka umjetnica koja je pisala blog o modi, vjeri i hrani često je skrolala na Instagramu tražeći inspiraciju, ali kaže da “nije pronašla nijednu fotografiju lutke koja izgleda poput nje”. Stoga je odlučila napraviti vlastitu i krenula sa šivanjem tamnoplave maksi suknje, plave bluze i crnog hidžaba, objavivši fotografiju svoje kreacije u gotovom kompletu u decembru 2015. godine. Pozitivne povratne informacije, koje su uključivale čak i zahtjeve za kupnju odjeće po ugledu na njeno djelo, potaknule su je da upravo krene sa svojom modnom linijom.

U mjesecima koji su uslijedili dizajnirala je odjevnu kombinaciju temeljenu na plavoj abaji koju je nosila britanska lifestyle i modna influencerica Habiba da Silva, potaknuvši navalu medijskog izvještavanja, uključujući i ugledni Teen Vogue. Sedam godina kasnije, Adam je postavila više od 200 fotografija na “Hijarbie” i ima 59.000 pratilaca. Dizajnirala je oko 70 odjevnih kombinacija koje u svom centru imaju muslimansku kulturu i modu, uključujući i niz lutaka temeljenih na izgledu uglednih muslimanki.

Prošlog mjeseca, inspirirana pompom oko filma “Barbie” i njegove feminističke poruke, vratila se na profil “Hijarbie” nakon što je uzela stanku kako bi se usredotočila na svoju porodicu. “Barbie je stvorila novi fenomen, slaveći ženstvenost, nezavisnost i žensku snagu”, kaže ona.

Odgovor je bio izrazito pozitivan.

“Neki ljudi su napisali stvari poput 'skini hidžab', ali to je bila manjina. Čak su i nemuslimani shvatili koliko je važno govoriti o islamu, pa i na ovaj način.”

Uprkos rano otkrivenom talentu za likovnu umjetnost, Adam nije razmišljala o karijeri umjetnika. Htjela je biti liječnica, ali završila je na studiju fiziologije, nakon čega je uslijedio magisterij iz farmakologije i rad u farmaceutskoj industriji u Velikoj Britaniji. Nakon povratka u Nigeriju, ponovno je otkrila svoju strast i počela dijeliti svoje kreacije na internetu. Pobjeda na gastronomskom art takmičenju 2016. godine bila je poticaj koji joj je bio potreban da započne svoju umjetničku karijeru. Uskoro je dobijala narudžbe i bila je domaćin izložbi svojih radova u Nigeriji i New Yorku.

Adam, koja sada ima 32 godine i živi u Lagosu, priprema se proširiti svoj rad. Ovog mjeseca pokreće web stranicu za reklamiranje svoje ručno izrađene skromne odjeće za lutke. “Nisam poslovna žena, ali su me ohrabrile moje prijateljice. Svi su htjeli odjeću u kojoj će njihove djevojke uživati.”

Ako se mini odjeća pokaže uspješnom, ona se također nada da će stvoriti odgovarajuću liniju dječije odjeće, omogućujući muslimanskim djevojčicama da se identificiraju sa svojim lutkama.

“Moje barbike su raznolike”, kaže ona. “Imam azijske, bijele i crne lutke u hidžabu. Robna marka Barbie također izrađuje lutke po uzoru na slavne osobe i uzore. Lutka postoji da slavi sve nas.”