Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana Bošnjaka, ali i ostalih građana Banjaluke, znači, kazao je glavni imam Medžlisa Banjaluka hafiz Muamer ef. Okanović.

Arnaudija džamija u Banjaluci srušena je 7. maja 1993. godine, isti dan kad je nestala i Ferhadija džamija. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Arnaudija je danas obnovljena, a njeno svečano otvorenje se očekuje naredne godine.

"Poslije samo nekoliko godina od polaganja kamena temeljca primjećujemo da ponovo sija svjetlom kojim je blistala i prije nego što je doživjela svoje rušenje. Ona će, zajedno s Ferhadijom, predstavljati jedan simbol vremena", kazao je za Agenciju MINA hafiz Okanović.

Dodao je da je džamija rekonstruirana u autentičnom stilu, te da je "uložen poseban trud da svaki detalj dođe do svog izričaja, kako bi džamija bila isto ono što i prije rušenja - duhovni centar i stjecište Bogu pobožnih ljudi."

"Sačuvani fragmenti od porušene džamije su tokom obnove ugrađeni. Kada uđemo, kako u ovu džamiju, tako i u Ferhadiju, primijetićemo upravo te sačuvane fragmente koji će biti naša kolektivna svijest i naša kolektivna memorija, koji će nam ukazivati na važnost očuvanja svih naših džamija i revnosnost u održavanju svega onog što džamija sa svojim simbolizmima nosi", naglasio je hafiz Okanović.

On je podsjetio i na značaj koji je Arnaudija imala prije rušenja, ukazujući na njen značaj i danas.

"Ona je, pored duhovnog značaja, imala i stratešku vrijednost, s obzirom na to da je gradnjom džamije ovaj dio doživljavao svoju urbanizaciju. Tako i danas, Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama. Zasigurno, objekat ovakve vrijednosti održava veliku važnost za ovaj grad i za sve njegove stanovnike, koji cijene kulturu, civilizaciju, i koji umiju primijetiti ono što je lijepo, korisno, za sve nas", kazao je glavni banjalučki imam.

Dodao je da svi vjernici, kako Banjaluke, tako i šire, s nestrpljenjem očekuju otvorenje i prvi namaz u Arnaudiji.

"Nadamo se da će vjernici naredne godine biti u prilici da obave namaz u ovoj džamiji i da osjete smiraj i tu ljepotu, napajajući svoje duše. Vjerujemo da će je zijaretiti vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao što zijarete i Ferhadiju. Džamije u Banjaluci imaju svoje klanjače, svoje hizmećare, koji se trude da džamija ne bude usamljena. Na to smo posebno ponosni i nema sumnje da će i Arnaudija imati svoje hizmećare“, poručio je hafiz Muamer ef. Okanović.