Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, tokom dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu je danas posjetio Bihaćko muftijstvo gdje ga je sa stanjem u ovoj instituciji upoznao Mehmed ef.Kudić, bihaćki muftija.

Bihaćko muftijstvo čine općine Prijedor, Kozarac, Novi Grad, Kostajnica, Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Sanski Most i Bužim.

"Jedan od glavnih ciljeva Stranke demokratske akcije jeste očuvanje identiteta Bošnjaka, a za to je najbitnija vjera. Konkretno Muftijstvo djeluje na oba entiteta što treba iskoristiti za očuvanje identiteta. I ima jaku vezu sa dijasporom, to je ustvari jedina snažna infrastruktura koja nam može pomoći da se povežemo i da iskoristimo dijasporu. Dijaspora je neiskorištena snaga Bosne i Hercegovine koja, kad bi odlučila da promjeni paradigmu u Bosni i Hercegovini to bi mogla učiniti u jednom danu. Jedan masivan izlazak na izbore, dijaspora iz Krajine, mislim da je pola stanovništva iz Krajine sada dijaspora, mogla bi promijeniti situaciju u jednom danu”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

"Razgovarali smo o podršci Krajini i našim obrazovnim institucijama Medresi Džemaludin Čaušević u Cazinu i Islamskoj pedagoškoj Akademiji u Bihaću. Podrška države nam je značajna i kad su u pitanju značajni datumi među kojima su obilježavanja stradanja u Prijedoru", kazao je Mehmed ef.Kudić, Bihaćki muftija.

Izetbegović i ef.Kudić razgovarali su i o problemu migrantske krize koja najviše pogađa Unsko-sanski kanton, potrebi što skorije izgradnje Aerodroma u Bihaću i poboljšanju komunikacije između Krajine i Srednje Bosne, odnosno jačanju političkih veza između Bihaća i Sarajeva, tačnije i lokalnih i državne vlasti.

​​​​​​​Posjetu Unsko-sanskom kantonu Bakir Izetbegović je nastavio sastankom u Kantonalnom odboru SDA u Bihaću.