Hakeri iz Bahreina prodrli su u sisteme Pete flote američke mornarice i dobili pristup povjerljivim dokumentima. U nedjelju je hakerska grupa al-Toufan (Oluja) Team izvela operaciju protiv američke Pete flote u Bahreinu, koja ugrožava pomorsku plovidbu u zapadnoj Aziji.

Grupa je izvjestila da je ušla u posjed dokumenata koji sadrže slike i detaljne mape iz američke vojne baze u Bahreinu. Do sad su objavili su mali dio dokumenata, najavivši da će materijal učiniti dostupan "Osovini otpora protiv američke Osovine zla.”

Diverzija je realizovana u ime "heroja hrabrog i časnog otpora u Palestini, Libanu, Jemenu i Iraku, i šehida na putu za Al-Quds", piše PressTV.

Tenzije su porasle u zapadnoj Aziji zbog podrške Sjedinjenih Država izraelskoj genocidnoj agresiji Gaze. Grupe otpora su u znak odmazde pokrenule napade na baze u kojima se nalaze američke okupacione snage u Iraku i Siriji.

Jemenske oružane snage također su pokrenule propalestinsku pomorsku kampanju, ciljajući na brodove povezane s Izraelom, u južnom Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandeb, Adenskom zaljevu, pa čak i Arapskom moru.

Kao odgovor, SAD su izvele napade na Irak, Siriju i Jemen. Bahrein, koji ima diplomatske odnose s Izraelom, poznat je po tome što je jedina arapska država koja je učestvovala u zračnim napadima na Jemen pod vodstvom SAD-a.

U novembru prošle godine, web stranice dva ministarstva bahreinske vlade bile su meta sajber napada Al-Toufana. Lokacije su nakratko bile nedostupne nakon što su privremeno uklonjene, zbog Manaminog pristrasnog stava u korist Izraela.

U to vrijeme, u saopštenju se navodi da su hakerski napadi uslijedili kao osveta za "nenormalne izjave" vladajuće porodice otoka Al-Khalifa, gdje se vjerovatno cilja na prestolonasljednika i premijera Salman bin Hamad Al-Khalifa, a koji je prvi arapski lider koji je javno osudio Hamas zbog 7. oktobra.