Australijska vlada proglasila je u petak koalu ugroženom vrstom, jer su suša, požari, bolesti i gubitak staništa drastično smanjili broj životinja koje su amblem jedinstvenog divljeg životinjskog svijeta ove zemlje.

Najava ministra životne sredine Australije uslijedila je dvije godine nakon što je parlamentarna istraga predvidjela da bi koale mogle izumrijeti do 2050. bez hitne intervencije vlade.

Preklasifikacija iz ranjivih u ugrožena životinjske vrste ne zahtijeva od australske vlade da poduzme bilo kakvu posebnu akciju. Ali je vlada najavila da će usvojiti plan oporavka koala koji je sačinilo državno odjeljenje za okoliš.

Taj bi plan pomogao u stvaranju zakona koji štite koale i njihova prirodna šumska staništa. Osim toga, premijer Scott Morrison najavio je prošlog mjeseca da će vlada izdvojiti 50 miliona australskih dolara (58,5 miliona maraka) tokom četiri godine za oporavak i napore za očuvanje koala.

Teško stanje s koalama privuklo je globalnu pažnju 2019. godine, kada su požari harali na milionima hektara u Australiji, zacrnivši staništa životinja. U izvještaju, koji je naručio Svjetski fond za divlje životinje, Australija procjenjuje se da je tom prilikom 60.000 koala “ubijeno, povrijeđeno ili na neki način pogođeno".

Kao odgovor australska vlada izdvojila je 18 miliona australskih dolara (21 milion maraka) da se podijeli između obnove staništa koala i ulaganja u istraživanja zdravlja koala.

Godine 2020. WWF-Australija, Međunarodni fond za dobrobit životinja i Međunarodno humano društvo, zajednički su nominirali životinju za uvrštavanje na listu ugrožene vrste. Grupe su otkrile da se populacija koala u državama Queensland i New South Wales smanjila za najmanje 50 posto od 2001. godine.

Nejasno je koliko je koala ostalo. Napori da se prebroje životinje, koji se nastavljaju, pokazali su se izuzetno teškim.

Dok su grupe za dobrobit životinja pozdravile akcije australske vlade objavljene u petak, drugi su rekli da su ključni problemi – posebno krčenje zemljišta, krčenje šuma i rezultirajući gubitak staništa – zanemareni.

Deborah Tabart, predsjednica Australijske fondacije koala, rekla je da novi status životinje “ne znači ništa”. Savezna vlada, dodala je, ”možda nudi našim koalama lijepu novu riječ, ali iza svih prilika za fotografiranje i političke retorike i dalje stoji odobravanje uništavanja staništa koala.”

“Ako se uništenja staništa koale nastavi“, rekla je gospođa Tabart, “neminovna je daljnja promjena statusa – iz ugroženog u izumrlo”.

(Izvor: The New York Times)