Jedna aplikacija izazvala je veliki skandal u Indiji kada su u utorak dvije osobe koje su je krerirale uhapšene. Aplikacija je napravljena kako bi omogućila korisnicima svojevrsnu aukciju muslimanskih djevojaka. Njen kreator, 21-godišnji student uhapšen je i izveden pred sud u Mumbaiju, a njegova saradnica je takođe uhapšena i optužena kao ključna osoba u kreiranju aplikacije.

Novinarka Ismat Ara je na svom Twitteru nalogu napisala da je i ona bila jedna od desetina muslimanki čije se lice pojavilo na aplikaciji. "Prodane smo i na aukciji na internetu", dodala je u drugoj poruci.

Ara je 1. januara podnijela prijavu policiji, koju je podijelila na Twitteru, u kojoj traži otvaranje istrage “protiv grupe nepoznatih osoba koje žele maltretirati i vrijeđati muslimanke na društvenim mrežama i internetu".

Novinarka je tog dana otkrila svoje lice u aplikaciji, kao i desetine drugih žena koje pripadaju muslimanskoj manjini u Indiji, religiji koju ispovijeda 14,2% stanovnika te zemlje.

"Vaš 'bulli bai' dana je @IsmatAraa", uz fotografiju Are, stajalo je na sada zatvorenoj aplikaciji, što je izraz koji se, kako je novinarka istakla. "koristi isključivo protiv muslimanki" i "s namjerom ponižavanja i vrijeđanja“. Aplikacija je izazvala bijes u velikom dijelu zemlje, a ministar telekomunikacija Ashwini Vaishnaw rekao je da indijska vlada "radi" zajedno s policijom New Delhija i Mumbaija na tom slučaju.

U međuvremenu, brojne organizacije za ljudska prava osudile su porast napada na vjerske manjine pod vladom hinduističke nacionalističke Bharatiya Janata stranke (BJP).

Kako je istakla Ara, nije prvi put da se pojavljuje aplikacija sa slikama muslimanki. Riječ je o "novoj verziji" Sulli Deals, slične platforme stvorene u julu prošle godine koja je "stavila na aukciju" desetine muslimanki s jednako pežorativnim izrazom na hindu jeziku.

Prije samo dvije sedmice i tokom vjerskog okupljanja u sjevernom gradu Haridwaru, prisutni su pozvali na ubijanje muslimana, što je događaj koji je izazvao bijes u toj azijskoj zemlji zbog sporosti vlasti i policije u djelovanju protiv organizatora.

Kršćanska manjina, koja predstavlja 2,3% stanovništva prema posljednjem popisu iz 2011., takođe je nedavno pretrpjela val napada, posebno u južnoj državi Karnataka.

Narodna unija za građanske slobode (PUCL) u decembru je osudila 39 slučajeva zločina iz mržnje protiv kršćana u regiji, koja priprema kontroverzni zakon o zabrani prisilnog preobraćenja, dok je Udruženje za zaštitu građanskih prava prošle godine potvrdilo 300 slučajeva nasilja nad kršćanima u 21 državi.