Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini. Ova presuda je pravosnažna.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je prije deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka, piše Kurir. Prvo rješenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je donio krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rešenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Podsjećamo, Kalabić je bio saradnik njemačkog okupatora u Drugom svjetskom ratu, a Gorska garda Jugoslavenske vojske u otadžbini navodno je odgovorna za brojne krvave zločine na području Srbije, posebno nad onima koji su simpatizirali partizanski antifašistički pokret.

Četnički komandant Kalabić bio je jedan od najbližih saradnika četničkog vođe Draže Mihailovića. Kalabić i jedinice pod njegovom komandom ostali su upamćeni po stravičnim zločinima u Srbiji i Bosni, nad kojima se, prema nekim svjedočenjima, zgražavao i Mihailović, njegov nadređeni.

Zbog okrutnih egzekucija onih koji su učestvovali ili samo podržavali Narodnooslobodilački i antifašistički pokret, bez obzira na pol ili dob, s pravom su nazvani koljačima sopstvenog, ali i drugih naroda. Naime, bilo je dovoljno da Kalabić na spiskovima mještana uz nečije ime napiše slovo Z, što je značilo zaklati pa da se krene sa krvavim zločinima.

Nakon Drugog svjetskog rata uhapsila ga je Ozna, a on je pristao sarađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.