Jedna od najznačajnijih bitaka ranog novog vijeka odigrala se 4. augusta 1578. godine u sjevernom Maroku kod grada Kasrul Kebira. Ova bitka u kojoj su se sukobile vojske portugalskog kralja Sebastijana I i marokanskog sultana Abdul Melika I poznata je još i kao Bitka Alcacer Quivir ili Bitka tri kralja, u kojoj su marokanske snage izvojevale veličanstvenu pobjedu. Ovaj sukob historičari opisuju kao “najveću vojnu katastrofu koju su Portugalci ikada pretrpjeli tokom svoje prekomorske ekspanzije”. Bitka je označila kraj pokušaja ponovnog osvajanja teritorija koje je Portugal izgubio u Maroku.

Portugalska država planirala je proširiti svoj teritorij na tlu Maroka i smanjiti osmanski utjecaj koji je u ovom dijelu Afrike iz dana u dan postajao sve izraženiji te je čekala zgodnu priliku za napad. Ona se ukazala kada je svrgnuti marokanski vladar Ebu Abdullah Muhammed el-Mutevekkil došao u Portugal i zatražio od kralja Sebastiana I da mu pomogne svrgnuti njegovog strica, sultana Maroka Abdul Melika.

Sebastian se zaputio u Maroko s 500 brodova i 18.000 vojnika. Nakon što se iskrcao kod grada Asilaha, njegovoj vojsci su se priključile snage svrgnutog sultana Ebu Abdullaha sa 6.000 vojnika. Sultan Maroka, iako ozbiljno bolestan, krenuo je s velikom vojskom da dočeka neprijatelja. Krila njegovih snaga činilo je 10.000 konjanika, a u sredini su se nalazili prognani Andalužani koji su bili kivni na svoje progonitelje Špance i Portugalce.

Bitka je završila nakon gotovo četiri sata teških borbi i rezultirala potpunim porazom portugalske i Ebu Abdullahove zajedničke vojske koja je pobjegla ostavljajući iza sebe 8.000 mrtvih vojnika. U bici je poginuo portugalski kralj Sebastijan I a stradalo je i gotovo cijelo portugalsko plemstvo. Zarobljeno je 15.000 vojnika među kojima velik broj plemića za koje su uzete basnoslovne otkupnine, što je Portugal gotovo dovelo do bankrota.

Abdul Melik I umro je tokom bitke prirodnom smrću jer je jahanje bilo previše naporno za bolesnog sultana. Njegovi najbliži saradnici skrivali su njegovu smrt od vojske sve dok nije osigurana potpuna pobjeda. Ebu Abdallah je pokušao pobjeći, ali se utopio u rijeci.

S obzirom na to da su u ovoj bici sudjelovala tri kralja – Sebastijan I, Ebu Abdallah i Abdul Melik I – i da su u njoj poginuli, u Maroku je ostala poznata kao Bitka tri kralja.