Zgrada u kojoj je živio vođa međunarodne terorističke grupe nije pokazivala znakove oštećenja od eksplozije, a u operaciji nije bilo povrijeđenih civila. Ova dva elementa upućuju na to da su Amerikanci upotrijebili jedno od svojih tajnih oružja: Hellfire R9X, projektil opremljen sa šest oštrica u obliku britve, koji drobi i siječe svoju metu, ali ne eksplodira. Nazvan "Flying Ginsu" prema poznatoj američkoj televizijskoj reklami iz 1980-ih za marku kuhinjskih noževa, projektil je postao prvi izbor oružja za ubijanje vođa džihadističkih grupa, uz izbjegavanje civilnih žrtava.

To je dakle nova verzija rakete Hellfire, koju su Sjedinjene Američke Države već rasporedile na nekoliko operativnih polja. Kao i svi projektili, Hellfire ima nedostatak da uzrokuje značajnu kolateralnu štetu kada eksplodira.

Ali to nije slučaj sa novom verzijom ove rakete. Za modifikovanu "ninja" verziju, sa velikim oštricama, destruktivni efekat dolazi uglavnom od njegovih 45 kg metala. Lansiran supersoničnom brzinom, R9X može proći kroz automobile i zgrade, i naravno doći do ljudi. Biti pogođen takvim projektilom je kao "primiti nakovanj s neba", objašnjava Wall Street Journal , koji piše da su R9X ranije koristili Pentagon i CIA. Nakovanj koji je i težak i veoma oštar...