Alžirski list na francuskom jeziku Le Soir d'Algerie objavio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) možda odigrali ključnu ulogu u pokušaju državnog udara protiv predsjednika Nigera Mohameda Bazouma.

List je istakao da su sve oči bile uprte u sadašnjeg ambasadora Nigera u UAE, koji je bio načelnik generalštaba prije nego što ga je Bazoum smijenio.

List je naveo da mu je prisustvo bivšeg načelnika štaba nigerske vojske u UAE možda dalo "smjelosti" da okrene ploču protiv Bazuma, posebno ako su ga podržali visoki zvaničnici u Abu Dabiju.

Ovaj izvještaj dolazi nakon neviđenog napada alžirskih medija na ulogu Emirata u regionu. Alžirski list El Khabar objavio je informaciju citirajući takozvane "pouzdane" izvore. Smatraju da su UAE počinili "neprijateljske radnje" protiv Alžira, prije svega dajući marokanskim vlastima špijunski program koji će koristiti u toj zemlji i pokušavajući da povuku zemlje regije Magreba prema normalizaciji s Izraelom kako bi oslabili Alžir. Novine su u svom članku opisale Abu Dabi kao "prijestolnica konfuzije".

El Khabar je napisao: "Zvaničnici Emirata žele, po svaku cijenu i na bilo koji način, da nametnu prisustvo svoje zemlje u regionu Sahela."

Ministarstvo vanjskih poslova Alžira osudilo je pokušaj državnog udara, pozivajući na hitan prekid onoga što je opisalo kao neprihvatljiv napad na ustavni poredak i ozbiljno kršenje vladavine prava.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da Alžir sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u Republici Niger i potvrđuje svoju privrženost osnovnim principima kojima se rukovodi kolektivno djelovanje afričkih zemalja unutar Afričke unije, uključujući kategorično odbacivanje neustavne promjene vlasti.

Alžir je ukazao na potrebu da svi rade na očuvanju političke i institucionalne stabilnosti Republike Niger kako bi se garantovala njena održivost sigurnosti, koja se suočava sa značajnim izazovima u regionu koji se suočava sa višedimenzionalnim krizama bez presedana.