Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike turske, Fahrettin Altun, oglasio se povodom ubistva sedam humanitaraca u Gazi kojeg su počinile izraleske snage.

“Izrael besramno nastavlja svoje genocidne radnje i krši međunarodno humanitarno pravo dok svijet ne uspijeva zaštititi nevine Palestince.

U posljednjem izraelskom napadu ubijeni su međunarodni humanitarni radnici koji su pokušavali ublažiti ljudsku patnju u Gazi. Turkiye izražava najdublje saučešće porodicama humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK) i osuđuje ovaj brutalni napad”, napisao je Altun na svom X profilu te nastavio:

“Teška kršenja ljudskih prava, koja su ostavila dubok trag u našem kolektivnom sjećanju, moraju prestati. Izrael treba da odgovara za svoje ratne zločine.

Pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, gdje se hrana koristi kao oružje, od vitalnog je značaja za sprječavanje gladi koja prijeti toj regiji.

Radovi humanitaraca u Gazi odražavaju otpornost ljudske savjesti pred izraelskim zločinima i uvijek će biti pamćeni”, zaključio je Altun.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je priznao smrt sedam humanitarnih radnika u vojnom napadu u Pojasu Gaze.

Sedam humanitarnih radnika američke humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u ponedjeljak u izraelskom napadu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Šest stranaca je među žrtvama napada koji se dogodio kada je njihov konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta u Deir al-Balahu nakon što je dostavio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani, saopćio je ranije WCK.