Koridor Zangezur, koji povezuje zapadne regione Azerbejdžana sa autonomnom regijom Nahičivan, pretvoriće region u ključno transportno i trgovinsko čvorište, rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

Obraćajući se na događaju u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, Alijev je podsjetio da se region Karabaha historijski smatrao jednim od razvijenih regiona zemlje prije nego ga je Jermenija okupirala prije tri decenije.

"Vrativši historijsku pravdu, osiguravši teritorijalni integritet naše zemlje, stanovnici Azerbejdžana se već vraćaju u svoju rodnu zemlju, u Karabah, zauvijek", dodao je on.

Alijev je dalje rekao da je prioritet njegove zemlje obnova teritorija oslobođenih od okupacije i transformacija Karabaha i istočnog Zangezura u "razvijeni dio zemlje".

On je rekao da su sve snage njegove zemlje usmjerene na uspješnu realizaciju ovog cilja.

Aliyev je rekao da je Azerbejdžan kritizirao Jermeniju zbog njenih pokušaja da izbjegne obaveze otvaranja koridora Zangezur .

"Jermenija treba da stavi tačku na lažne izgovore za izbjegavanje obaveza povezivanja koridora Zangezur i puteva i željeznica, prema trojnoj deklaraciji potpisanoj u novembru 2020. godine", navodi se u saopćenju azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Regija Zangezur bila je dio Azerbejdžana, iako su ga Sovjeti dali Armeniji 1920-ih, ostavljajući Azerbejdžan lišen svog direktnog kopnenog puta do Nahičivana.

Za koridor, Azerbejdžan se fokusirao na planirane veze uključujući autoputeve i željeznicu od 43 kilometra.