Poljska vojska saopćila je da je Ruska krstareća raketa ispaljena na gradove na zapadu Ukrajine probila je zračnii prostor Poljske.

Oko 40 sekundi, "poljski zračni prostor je probijen jednom od krstarećih projektila koje su ispalile u noći zračne snage Ruske Federacije", napisala je vojska na platformi društvenih medija X.

Glavni grad Ukrajine Kijev i zapadni region Lavov bili su pod ruskim zračnim napadom, saopćili su zvaničnici. Građanima Kijeva upozorenje je uputio gradonačelnik Vitalij Kličko: "Eksplozije u glavnom gradu. Zračna odbrana radi. Ne napuštajte skloništa", objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Regionalni guverner Lavova Maksym Kozytskyi rekao je da je okrug Strij, južno od grada Lavova, blizu poljske granice, također napadnut.

Ukrajina je ranije stavljena pod zračnu uzbunu širom zemlje koja je upozoravala na lansiranje krstarećih projektila s ruskih strateških bombardera Tu-95MS.

A nakon što je Rusija izvela napad na gradove u zapadnoj Ukrajini i u blizini granice s Poljskom, aktivirani su poljski i saveznički avioni, saopćila je Operativna komanda poljskih oružanih snaga.

"Aktivirani su poljski i saveznički avioni, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje", saopćila je Komanda na društvenoj mreži X.

Jugoistočni dio Poljske graniči s Ukrajinom.