Objava prof. dr. Suada Kurtćehajića od 5. augusta 2023. godine, u kojoj je “implicitno Bošnjake nazvao barbarima”, izazvala je tada brojne reakcije na društvenim mrežama. Lekciju iz lingvistike tom je prilikom Kurtćehajiću dao stalni saradnik Stava prof. dr. Alen Kalajdžija.

Podsjetimo, Kurtćehajić je objavio kako je “najveći srpski lingvista Miloš Moskovljanin u svom velikom rječniku” riječ Bošnjak označio kao barbarizam. Kurtćehajić je utvrdio da je to tuđinski naziv, da je ispravan naziv Bosanac, i da smo tim “barbarizmom” “potpuno zbunili” Slovence, Hrvate i Srbi koji su nas, tvrdi on, u svojim rječnicima nazivali Bosancima.

Kalajdžija je Kurtćehajiću objasnio šta znači barbarizam u jeziku, šta je konotativno a što dominantno značenje te ga uputio na relevantnu literaturu pozivajući ga na kraju da se “izvini svim Bošnjacima”.

U međuvremenu Kalajdžija je došao do Moskovljevićevog Rečnika (ne Moskovljaninovog kako je to naveo Kurtćehajić) i u popisu skraćenica pronašao da je Kurtćehajić potpuno pogrešno informirao javnost o tome kako je Moskovljević opisao naziv “Bošnjak”.

Ispostavilo se da je ovaj srpski lingvist uz imenicu Bošnjak stavio skraćenicu “var.”, koja je na popisu skraćenica objašnjena kao “varijanta” a ne kao “varavarizam” (barbarizam). “Varvarizam”, pak, u skraćenicama je naveden kao “varv.” A ta skraćenica nije uopće upotrijebljena uz riječ “Bošnjak”.

Drugim riječima, akademik Kurtćehajić proglasio je, pozivajući se na srpskog lingvistu, riječ “Bošnjak” barbarizmom ili (1) na osnovu rekla-kazala informacija a da prije toga nije provjerio šta piše u rječniku ili (2) se nije znao koristiti rječnikom pa je preskočio pročitati značenje skraćenica ili je (3) namjerno pokušao termin Bošnjak vezati uz nešto negativno i pežorativno. Kako god, u pitanju je bio neznanstveni, šarlatanski čin kojim je dodatno uzbunio i zbunio bošnjačku javnost otkrivajući se kao nepouzdan naučnik.