U okviru manifestacije obilježavanja 30. godišnjice formiranja 108./215.viteške motorizovane brigade Armije RBiH, sinoć je u Brčkom upriličena promocija knjige prof.dr. Nedžada Ajnadžića "Odbrana Sarajeva“. 

Organizatori promocije su bili Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH 1992-1995. Brčko distrikt BiH, Udruženje građana "Zlatni Ljiljani“ Brčko distrikt BiH i BZK "Preporod“ Brčko, a uz autora o knjizi su govorili general Sulejman Vranj i mr. Muhamed Mujkić.

Prof.dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je važno pisati o vremenu agresije i otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu kako se ne bi ponovili nemili događaji iz devedesetih godina 20. stoljeća.

- Od vremena Latasa do devedesetih godina 20. stoljeća Bosna i Hercegovina i njeni narodi su prolazili kroz jedno teško vrijeme. Obnavljanjem nezavisnosti naše domovine stekli su se uslovi da smo ponovo na neki način svoji na svome. Literatura je prostor u koji treba svjedočiti o burnim vremenima, ali ona mora biti i opomena za budućnost - poručio je Ajnadžić.

General Sulejman Vranj je kazao da je svaka knjiga koja objektivno opservira pitanje agresije i otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu važna sa aspekta svjedočenja o prošlosti i u interesu je svih onih koji vole državu Bosnu i Hercegovinu.

- Iznimno je važno govoriti o vremenu agresije na integritet, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine. Opsada Sarajeva je trajala 1425 dana, oni koji su držali grad u obruču nastojali su stvoriti nemoguće uslove za život stanovništva, sve su to činjenice koje nas opominju da je važno svjedočiti kako bi se insistiralo na odgovornosti. Knjige poput ove koju večeras predstavljamo su svjedočenje i preventiva za našu sigurnu budućnost, ali i evropski put naše domovine - izjavio je Vranj.

Program predstavljanja knjige "Odbrana Sarajeva“ prof.dr. Nedžada Ajnadžića u Brčkom vodila je mr. Eldina Dervišević.