Društvo | 09.11.2022.

Ubijeni na času bosanskog jezika

29 godina od ubistva učiteljice Fatime Gunić i tri učenika

Stari most u Mostaru je srušen u 10:16 minuta, a u sarajevskom naselju Alipašino Polje desio se tragični događaj u 10:55 minuta. Naime, granata ispaljena sa srpskih položaja iz Nedžarića pala je na inproviziranu učionicu OŠ Prvi maj na Trgu ZAVNOBiH-a. Tom prilikom na času bosanskog jezika poginula je učiteljica Fatima Gunić i dva učenika Adis Mujala (1984.) i Vedad Mujkanović (1984.). Njihova zadnja lekcija iz bosanskog jezika bila je „Zlatna kantica“.

Sanadin VOLODER

Pjesnik je rekao „Neko je krv svoju lio da bi ti musliman bio“, a u slučaju učiteljice Fatime Gunić slobodno možemo napisati „Neko je krv svoju lio da bi ti bosanski jezik učiti mogao“.

Mnogo je datuma u bližoj i daljoj historiji Bosne i Hercegovine koji su ostali zapisani po teškim i krvavim dešavanjima.

Današnji dan 1993. godine najbolje opisuje rečenica prvog predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegović   ''... na trenutak sam zamrzio ljudski rod''.

Stari most u Mostaru je srušen u 10:16 minuta, a u sarajevskom naselju Alipašino Polje desio se tragični događaj u 10:55 minuta. Naime, granata ispaljena sa srpskih položaja iz Nedžarića pala je na inproviziranu učionicu OŠ Prvi maj na Trgu ZAVNOBiH-a. Tom prilikom na času bosanskog jezika poginula je učiteljica Fatima Gunić i dva učenika, Adis Mujala (1984.) i Vedad Mujkanović (1984.). Njihova zadnja lekcija iz bosanskog jezika bila  je „Zlatna kantica“.

Ispred ulaza poginuo je treći učenik prvak Feđa Salkić (1986.) čekajući „zvono“ za ulazak u inproviziranu učionicu.  

Na 20. godišnjicu od pogibije učiteljice Fatime Gunić i tri učenika u školi je otvorena ''Soba sjećanja'' gdje su izloženi razni predmeti, odjeća i novinski članci koji podsjećaju na taj tragičan događaj. To je jedinstven primjer njegovanja sjećanja na tragična dešavanja tokom opsade Sarajeva.

Također, 2015. godine urađen je film u trajanju od 12 minuta koji je samo mali djelić od nekoliko sati snimljenog materijala, razgovora sa osobama koji su svjedočili ovom tragičnom događaju.

Kao i svaki razred i III-4 je imao svoje priče...

Za učiteljicu Fatimu Gunić oni koji su je poznavali kažu da je bila jako lijepa, uvjek dotjerana. Imala je smeđu, valovitu kosu i svijetle oči. Bila je blage naravi. Imala je lijep i blag glas.

 „Znalo se kad se treba raditi, a kad se nešto može pretočiti u igru“, kaže Damir, njen učenik.

„Svi smo voljeli našu učiteljicu“, kaže Željka.

„Gledajući sa ove distance shvatam da je ogromna snaga uložena u nas, da se animiramo, da ne budemo pasivni“, kaže Mersad.

Za Adisa Mujalu njegovi vršnjaci iz III-4 razreda kažu da je bio radoznao dječak, razigran, veseo i pomalo nestašan. Bio je omiljen u razredu. Njegov drug iz klupe, Aner, kaže da je mnogo volio fudbal i da je najčešće branio.

Za Vedada kažu da je bio veoma miran, tih i povučen dječak. Vedadova rodica je bila Damirova simpatija.Kaže da ga je stalno pitao za nju. Vedad ga je zbog toga često zadirkivao.

A zatim se desio  9. novembar 1993. godine...

Ko je bila Fatima Gunić?

Učiteljica Fatima Gunić rođena je 3. novembra 1949. godine u Prijedoru. Osnovnu i učiteljsku školu završila je u svom rodnom gradu. Pedagošku akademiju završila je 1976. godine u Banja Luci.

U školi koja će nositi njeno ime radila je kao nastavnik razredne nastave od 09.10.1980 do 31.08.1981 godine, a zatim ponovo od 07.09.1988. do svoje tragične smrti. Voljela je svoj prosvjetni poziv i obavljala ga je znalački savjesno i odgovorno.

Posljednju godinu svog prosvjetarskog rada i života, provela je radeći u ratnim uslovima, prelazeći sa punkta na punkt, iz podruma u podrum, radeći s ljubavlju sa učenicima, dok su sjedili uplašeni sa sveskom na koljenima u nekom uglu improvizovane učionice bez table, stolova ....

Ovaj primjer nek bude motivacija svim patriotama širom Bosne i Hercegovine da iskoriste blagodati svavremenih tehnologija da dokumentuju dešavanja u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu dok su još sjećanja svježa, dok su još svjedoci živi.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije

PORTUGALSKA KARANFIL-REVOLUCIJA: Sloboda je došla rano ujutro, prije 50 godina

Muslimanski učenici postaju posljednja meta islamofobije koju sponzorira britanska država