Nekima se to sviđa, dok kod drugih izaziva gađenje, međutim, budućnost najsnažnijih automobila je u električnom pogonu. Poznati američki proizvođač automobila “Dodge” halalio se sa svojim voljenim modelom V8 i objeručke prihvatio novi model Charger SRT Ghoulom koji će s proizvodnjom početi 2022. godine prije nego što će proizvođač biti prisiljen da prihvati elektrifikaciju. Ali, umjesto da, kao i brojne druge kompanije autoindustrije, krene hibridnim putom, Dodge gradi prvi potpuno električni “Dodge Charger SRT Hellcat” kako bi ovu zvijer pustio s lanca i oslobodio njen puni potencijal kada je riječ o performansi automobila.

Napajanje ove nemani bit će postavljeno na četveroelektrični motor koji generira stravičnih 2000 konjskih snaga i okretni moment koji uništava gume, stavljajući eCharger u istu ligu s električnim superautomobilima poput “Rimac C_Two”, “Lotus Evija” i “Pininfarina Battista”.

Ovaj  električni “muscle car” još je u ranoj fazi razvoja, a žestoki zvuk Chargerovog V8 motora itekako će nedostajati zaljubljenicima u velike kubikaže i brojne konjske snage. Zahvaljujući trenutnom obrtnom momentu, potpuno električni Charger ubrzavat će od 0 do 100 km/h za samo 1,5 sekundu, što je značajan napredak u odnosu na Cahrger SRT Hellcat s pogonom na izgaranje, a najveća brzina mu je 354 km/h. Dodge još nije objavio nijedan teaser koji je predstavio dizajn, ali eCharger će imati zatvorenu rešetku i zadržati trenutni dizajn automobila u širokim okvirima. Posebne značke i naglašena boja razlikovat će ga od uobičajenog Chargera SRT Hellcat.

Nećemo morati predugo čekati da ga vidimo u akciji. ECharger će svoj svjetski debi imati ove godine u filmu Fast & Furious 9, gdje će zamijeniti Dodge Charger iz 1970. godine po kome je Vin Diesel poznat. Ovo će biti prvi put da električni automobil “igra glavnu ulogu” u čuvenoj Fast & Furious franšizi, a to je zapravo nastojanje da ova poznata franšiza ide u korak s vremenom i automobilskim ostvarenjima.

Kako bi se prikazale prave performanse eChargera, nema sumnje da ćemo ga vidjeti u filmu na drag trkama protiv “muscle car” i sportskih automobila s pogonom na izgaranje. Ako ne bude daljih odgađanja, Fast & Furious 9 bit će prikazivan u kinima 25. juna 2021. Nakon što debitira u Fast & Furious 9. Prodaja Dodge eCharger SRT Hellcat kreće 1. aprila 2022. godine.