150 akademika u Evropi i SAD-u potpisali su otvoreno pismo pozivajući tuniske vlasti da oslobode vođu pokreta Ennahda, Rashida Ghannouchija i sve političke zatvorenike u zemlji.

Raakcija akademika dolazi mjesec dana nakon Ghannouchijevog hapšenja zbog izjava u kojima je kritizirao tuniske vlasti kao rezultat državnog udara predsjednika Kaisa Saieda protiv demokratije 2021. godine i njegove kontrole nad pravosuđem.

150 potpisnika je reklo da se tuniska demokratija, koja predstavlja posljednju nadu arapskog proljeća, suočava s povratkom tiranije od 25. jula 2021. godine, nakon raspada demokratskih institucija, i otkako su vlast i moć koncentrirani u predsjednikovom stisku.

“Posljednji put, Rached Ghannouchi, koji je demokratski izabran za predsjednika parlamenta Tunisa koji je neustavno raspustio predsjednik Kais Saied, uhapšen je u svom domu 17. aprila 2023. godine čime se pridružio desetinama opozicionih lidera u zatvoru. Optužbe protiv njega i drugih opozicioni lideri su očajnički pokušaj da eliminišu vodeće glasove opozicije uništavajući demokratiju u Tunisu i odvrate pažnju od produbljivanja političke, ekonomske i socijalne krize”, navodi se u pismu.

"Hapšenje gospodina Ghannouchija dio je širokog "politički motiviranog lova na vještice", kako ga opisuje Amnesty International", dodaje se.

Akademici su iz 19 zemalja u Sjevernoj Americi i Evropi, uključujući Charlesa Taylora, Johna Esposita, Francisa Fukuyamu, Philippea Schmittera, Clementa Henryja Moorea, Oliviera Roya, Francoisa Burgata, Jocelyne Cesari, Noama Chomskyja, Larry Diamonda, Johna Entelisa, Burhana Ghaliouna, i Elaine Lust, Khaled Abou El Fadl, John Kane i Charles Tripp.

Otvoreno pismo: Poziv na puštanje Rached Ghannouchi i svih političkih zatvorenika u Tunisu

Dok se nekada obećavajuća i inspirativna demokratska tranzicija Arapskog proljeća suočava sa svojim najžešćim napadom, prijeteći da vrati Tunis u najmračnije doba diktature, tuniski demokrati se hrabro opiru i brane svoja teško stečena prava i slobode. Dok opozicioni lideri napreduju ka predstavljanju ujedinjenog, raznolikog i širokog fronta za obnovu demokratije, oni se suočavaju sa širokom kampanjom proizvoljnih hapšenja, politički motivisanih optužbi, demonizacije i prijetnji. Svi koji vjeruju u zajedničke vrijednosti slobode i demokratije širom svijeta moraju stajati uz njih u svojoj borbi za slobodu.

Nedavno je Rached Ghannouchi, koji je demokratski izabran za predsjednika tuniskog parlamenta kojeg je predsjednik Kais Saied neustavno raspustio, uhapšen u svom domu 17. aprila 2023. čime se pridružio desetinama opozicionih lidera u zatvoru. Optužbe protiv njega i drugih opozicionih lidera očajnički su pokušaj da se eliminišu vodeći glasovi opozicije uništavanju demokratije u Tunisu i odvrate pažnju od produbljivanja političke, ekonomske i socijalne krize u zemlji.

Mi, dolje potpisani, akademici i javne ličnosti, izražavamo našu solidarnost sa gospodinom Ghannouchijem i svim tuniskim demokratima koji su nepravedno uhapšeni ili procesuirani, i pozivamo tuniske vlasti da oslobode sve političke zatvorenike u Tunisu.

U svojoj osamdeset i jednoj godini, Ghannouchi je priznat kao jedan od najistaknutijih zagovornika demokratije u arapskom i muslimanskom svijetu. Bio je jedan od najdosljednijih glasova umjerenosti i osude ekstremizma. Njegov pristup izgradnje konsenzusa i dosljedni pozivi na dijalog i jedinstvo preko političkih, intelektualnih i ideoloških linija potrebni su u Tunisu, širem regionu i više nego ikad. Oduzimanje jednog od najistaknutijih glasova umjerenosti i demokratije bio bi tragičan gubitak daleko izvan granica Tunisa.

Hapšenje g. Ghannouchija dio je širokog spektra "politički motivisanog lova na vještice", kako ga opisuje Amnesty International. Tuniske vlasti su proizvoljno procesuirale, uhapsile i pritvorile lidere demokratskih političkih stranaka, predstavnike civilnog društva, članove sindikata, sudije i novinare, od kojih se mnogi suočavaju sa istim optužbama za "zavjeru protiv državne sigurnosti" radi odbrane tuniske demokratije.

Pozivamo tuniske vlasti da oslobode sve političke zatvorenike i da vrate slobode i ljudska prava u Tunisu.