Zauzimanje Tešnja

U drugoj polovini XIX stoljeća, Osmansko carstvo je bilo u fazi opadanja, a austro-ugarske ambicije za preuzimanjem Bosne i Hercegovine postajale su sve izraženije. Slabljenje osmanske vlasti bilo je očigledno, a mnogi učeniji ljudi u Bosni su predviđali skori kraj osmanske vladavine. U nekim gradovima, poput Tešnja, stanovništvo je sa strahom očekivalo dolazak austro-ugarskih trupa.

Godine 1878., Gradsko vijeće Tešnja donijelo je odluku da pošalje delegaciju u Kotorsko, gdje se nalazio glavnokomandujući general Josip Filipović. Delegaciju su činili Derviš Đonlagić, Hasanbeg Mujagić, Hadži Avdo Mešić i Hadži Bećirbeg Đonlagić. Njihova misija bila je da ponude predaju grada bez otpora. General Filipović je delegaciju zadržao kao taoce, a 4. septembra 1878. godine, general-major Ludwig von Pistory, komandant 71. Infanterie Brigade, I pješadijske divizije, bez otpora je zauzeo Tešanj.

Tešanj pod austro-ugarskom upravom

Nakon zauzimanja, Tešanj je doživio brojne promjene pod austro-ugarskom upravom. Godine 1883., grad je imao nekoliko mahala, uključujući Sukiju (čaršijsku), Orudž-Sofi, Hadži Nesuh, Abdi-paša, Haramani i Srpsku Varoš. Prva apoteka u Tešnju osnovana je 1884. godine, a osnovao ju je Mr. Pharm. Petar Misitas. Godine 1885. osnovana je gruntovnica i otvorena Allgemeine Elementar Schule (Osnovna-opća škola). Te iste godine otvorena je prva ambulanta, a prvi ljekar bio je Dr. Med. Jaroslav Wertheimer. Također, sagrađena je i zgrada kotara.

Prvi hotel u Tešnju, nazvan “ANGELUS”, otvoren je 1897. godine i imao je samo četiri ležaja. Nažalost, Tešanj danas nema hotela.

Kulturno-historijsko naslijeđe Tešnja

Tešanj je bogat kulturno-historijskim naslijeđem koje obuhvata različite periode i pripadnosti. Prema podacima Centra za naslijeđe BiH, lista kulturno-historijskih vrijednosti općine Tešanj podijeljena je na prahistorijski, antički, srednjovjekovni, osmanski i austro-ugarski period. Iz prahistorijskog perioda postoji 11 lokaliteta, iz antičkog perioda 2, iz srednjovjekovnog perioda 23, iz osmanskog perioda 14, a iz austro-ugarskog perioda 9 lokaliteta.

Nažalost, u općini Tešanj ne postoji adekvatna asocijacija ili služba za praćenje konzervatorsko-restauratorske zaštite, što predstavlja značajan nedostatak u očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Zauzimanje Tešnja od strane austro-ugarske vojske 4. septembra 1878. godine predstavlja važan historijski događaj koji je označio kraj osmanske vladavine i početak nove ere. Iako su promjene koje su uslijedile donijele određeni napredak, očuvanje bogatog kulturno-historijskog naslijeđa ostaje izazov za buduće generacije.