Prisustvo islama i Bošnjaka u Slavoniji kroz historiju ima svoje uspomen i padove. Islamska zajednica je u Osjeku osnovala prvi džemat 1927. godine, a sadašnje generacije muslimana u Slavoniji već nekoliko godina rade na izgradnji Islamskog centra i džamije.

Ovaj dio Hrvatske je tradicionalno depopulacijski što otežava položaj manjina i ugrožava njihov vjerski i nacionalni identitet. Također, globalne migracije imaju utjecaj i na ovo područje.

"Medžlis Islamske zajednice Osijek pokriva područje istočne Hrvatske (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) na kojem živi oko 3 000 muslimanki i muslimana, uz određeni broj onih koji su izvan tog područja, ali gravitiraju Osijeku, kao centru ovog dijela Hrvatske. Organizirano radimo i djelujemo u kontinuitetu od 1927. godine te s ponosom možemo reći da nam se bliži stota godišnjica džemata"m kaže za Stav glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek Senad ef. Hevešević. 

Za manjinske zajednice ramazan je jedinstvena prilika za jačanje zajedništva i pomaganje onima koji su u potrebi.

"Ramazanske aktivnosti su uobičajene, kao i u svim drugim džematima, a najviše pažnje posvećujemo međusobnom druženju, poticanju na ibadet, zajedničkim iftarima i uljepšavanju ramazanske atmosfere unutar našeg mesdžida, kao i unutar naših obitelji. Raduje nas činjenica da se svake godine na iftarima okuplja sve više mladih, što svjedoči lijepoj budućnosti ovog džemata, ako Bog da", ističe Hevešević. 

"Kao kruna stogodišnje historije i naših trenutnih nastojanja, stoji projekt izgradnje Islamskog centra u Osijeku. Nako dugogodišnjih napora lokalnog džemata, a pod vodstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, krajem 2022. položen je kamen temeljac, a intenzivni radovi su krenuli tijekom 2023. godine. Radovi napreduju jako dobro, što je zasluga ozbiljnosti i kvalitete izvođača radova firmi "Projekt gradnja" i "Osijek koteks", a narodski rečeno, trenutno smo u fazi kad se "izašlo iz zemlje". Zemljani radovi su gotovi i već se naziru zidovi našeg Islamskog centra, a spremna je i konstrukcija temelja minareta budućeg centra. Nadamo se da će radovi teći lijepom dinamikom i u sljedećim mjesecima, a ovu priliku koristim da pozovem zainteresirane da se uključe u finansijsku podršku ovom projektu koji će, siguran sam, biti na ponos svakome, bilo to u vjerskom, arhitektonskom, kulturnom ili nekom drugom smislu", poručuje Hevešević. 

Nakon izbjeglica sa Bliskog istoka prije desetak godina Hrvatska bilježi sve masovnije ekonomske migracije radne snage iz Azije među kojima je značajan broj muslimana koji već uspostavljaju komunikaciju sa džematima. 

Jedno takvo iskustvo podjelio je imam Hevešević na svom Facebook profilu što je izazvalo brojne pozitivne reakcije.

"Bio sam iznenađen širokom reakcijom na tu objavu i drago mi je da su mnogi prepoznali iskrenu emociju našeg brata koji je kročio u džamiju nakon nekoliko mjeseci, a tom prilikom nije mogao suzdržati emocije. Primjetan je porast broja prisutnih stranih radnika u našim džematima i na našim aktivnostima, a na nama je da tragamo za najboljim načinom njihovog uključivanja u naš rad. To će donijeti izazove jezika i komunikacije, ali vjerujem da se bratskom saradnjom može mnogo postići u olakšavanja u snalaženju u novim okolnostima", pojašnjava Hevešević. 

Naš sagovornik je autor više knjiga, a pred ramazan je objavljenja njegova knjiga "Kako Kur'an odgaja: obzorja emocija" koja je odličan ramazanski priručnik.

"Reakcije na knjigu "Kako Kur'an odgaja: obzorja emocija" vrlo su pozitivne. Raduje me što mnogi svjedoče da im se sviđa drugačiji koncept i specifičan pristup Tekstu Kur'ana. Knjiga govori o univerzalnim temama naših osjećaja i izazova u našim životima, ali se sve to oslikava na kur'anskim kazivanjima koja nam nude uputu i inspiraciju za snalaženje u životu, bilo to u najljepšim ili najtežim životnim situacijama. Drago mi je da su mnogi prepoznali da ova knjiga može biti prelijep ramazanski ili bajramski poklon, ali isto tako, može biti vrlo praktičan sadržaj za razne generacije ljudi, kao i ljude različite razine znanja o vjeri, kao i različitog odnosa prema vjeri. Ta raznolikost publike me zaista raduje i nudi snažan izvor motivacije za daljnji rad", zaključuje Hevešević.