Kada ugledate sliku sa motivom kao na slici možete biti sigurni (isključujući neupućene turiste) da fotograf nosi bošnjačko ime ili prezime. Oni slikom sugerišu da se radi o nekakvoj multikulturi, a da su oni neki nad- i anacionalisti željni zajedništva i suživota.

Naravno u njihovim namjerama nema ništa loše, ali kamo sreće da motiv predstavlja ono što oni misle da jeste! Za one koji ne znaju mnogo o Mostaru da kažemo da je ovaj zvonik koji je morao biti viši od Zagrebačke katedrale (107 m!) i pokazivati da je Mostar hrvatski stolni grad, jedna od četiri kule u zamišljenom Antemurale Christianitatis koji razdvaja Mostar po liniji ratnog sukoba između HVO-a i Armije BiH. Ostale tri kule u ovom “predziđu kršćanstva” dugom dva kilometra kojim su obilježena krvava (presuđena u Hagu) ratna osvajanja u Mostaru su krst na brdu Hum, kazalište na oduzetoj vakufskoj zemlji, te započeta crkva na kraju ovog “zida”.

Ne treba gajiti iluziju, da su prilike dozvoljavale i da je politika UZP bila jača, napravio bi se i pravi betonski zid na kojem bi onda na svojoj strani zida Mostarci sa bošnjačkim imenima mogli ispisivati stihove Miše Marića “Dok je sanjara, bit će i grada…” i praviti performanse “ljubavlju protiv zidova razdvajanja”.

Zato ja kad fotografišem motive Starog grada u Mostaru radim ono što mogu kao jedinka - uvijek pazim da mi u kadar ne uđe krst na Humu, koji ima istu svrhu kao i drveni krstovi koje su u srednjem vijeku prilikom iskrcavanja na južnoameričke plaže pobijali španski konkvistadori, ili ovaj zvonik jer bih publikovanjem takvih slika ja postao saučesnik u promovisanju politike UZP-a.

Naravno da ja poštujem sve religije, ali krst na Humu i ovaj zvonik nisu tu da promovišu kršćansku vjeru nego su to znaci, da izvinite, zapišavanja osvojene teritorije. Svi znamo kako su ljupke i skladne crkvice i kapele po dalmatinskim mjestima i cijelom Mediteranu, a ja sam obišao sve najpoznatije evropske katedrale, ali ovako neskladan i ružan zvonik, kojeg se vjerujem stide svi pravi katolički vjernici, još nisam vidio.

(Izvor: Facebook)