Zvijezda Dire Straitsa Mark Knopfler će na aukciju staviti više od 120 svojih gitara i pojačala, a 25 posto prihoda ide u dobrotvorne svrhe.

Prodaja uključuje Les Paul iz 1983. godine koji je Knopfler koristio za snimanje hitova “Money For Nothing” i “Brothers In Arms”, te koji je svirao i na pozornici “Live Aida” 1985. godine. Pjevač i tekstopisac rekao je za BBC kako želi da instrumenti nađu “domove pune ljubavi”.

“Nadam se da će svi instrumenti biti svirani. Mislim da nije dobro da negdje u ćošku skupljaju prašinu”, rekao je legendarni muzičar.

Kolekcija, koja će biti na aukciji u Christie's u Londonu sljedećeg januara, obuhvata čitavu Knopflerovu pola vijeka dugu karijeru.

Među lotovima je Gibson Les Paul iz 1959. sa sunburst završetkom, poznat kao “Sveti gral električnih gitara”, čija se vrijednost procjenjuje na 300.000 do 500.000 funti (670.000 do 1.120.000 KM). Isto tako, na aukciji fanovi mogu nabaviti mandolinu, koja je prethodno bila u vlasništvu blues legende Yanka Rachell, za procijenjenih 300 do 500 funti (670 do 1.120 KM).

“Volim jeftine kao i one skupe instrumente”, rekao je Knopfler.

Ovaj 74-godišnjak je nazvan jednim od najvećih gitarističkih virtuoza svih vremena, poznat po fluidnim solažama u pjesmama poput “Sultans of Swing” i “Telegraph Road”.

Rođen u Škotskoj, ali odrastao u Engleskoj, nikada nije uzeo naučio “školski” svirati girati i na kraju je razvio vlastiti stil okidanja žica bez trzalice.

“Sviranje prstima”, govorio bi, “ima neke veze s neposrednošću i dušom.”