Na izložbi će biti pokazani dokumenti i fotografije, a na dan otvaranja izložbe, koja će biti postavljena sedam dana, bit će održana i komemoracija žrtvama stravičnog zločina u Domu kulture Prijepolje i mimohod šutnje do spomenika “Štrpci”. Tom prilikom bit će prikazani i isječci iz dokumentarnog filma Avde Husejnovića o stradanju Bošnjaka pograničnih sela Bosne i Hercegovine i Srbije – Štrpci, Sjeverin, Bukovica i Kukurovići. Partner u organizaciji izložbe i komemoracije Arhivu Federacije BiH su Bošnjačko nacionalno vijeće i Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje.

Brzi voz 671, putujući iz Beograda prema Baru, prolazio je kroz Štrpce, bosansko selo smješteno na granici sa Srbijom. Na uzvisini iznad sela, između dva tunela, nalazi se stanica za lokalne vozove. Voz 671, poznatiji pod imenom “Lovćen”, na ovoj stanici zaustavio se 27. februara 1993. Tog dana grupa vojnika predvođena haškim osuđenikom Milanom Lukićem naredila je otpravniku da zaustavi voz. Oko četiri sata poslijepodne vojnici su ušli i od putnika zatražili dokumente. Čitajući imena i prezimena, počeli su neke od njih izvoditi. Za 20 putnika iz voza Beograd – Bar stanica Štrpci bila je posljednja. Većina njih su bili građani bošnjačke nacionalnosti iz Srbije i Crne Gore.

Kamionom su odvezeni do škole u selu Prelovo, nadomak Višegrada. Tu su opljačkani i pretučeni, a nakon toga dovedeni u susjedno selo Mušiće. U jednoj od spaljenih kuća su ubijeni, a njihova tijela bačena u Drinu.