Zehranur Aydemir se prvi put upoznala sa studentskim aktivizmom na TOBB Univerzitetu ekonomije i tehnologije u Ankari, gdje se pridružila omladinskom ogranku AK Partije. Studirala je industrijsko inženjerstvo zajedno sa računarskim inženjeringom kao dvostruki smjer. To iskustvo je izazvalo njeno interesovanje za politiku, što joj je otvorilo put da sa 25 godina postane najmlađa zastupnica Parlamenta.

Nakon izbora 14. maja, zastupljenost žena u Parlamentu je značajno porasla, dostigavši ​​najviši nivo ikada sa 121 ženom. Aydemir, među pet od 600 poslanika mlađih od 30 godina, već je privukla pažnju svojim prosperitetom i inovativnošću.

„Daću sve od sebe da proširim svoje kanale dijaloga sa mladima, da saslušam njihove stavove u procesu kreiranja politika i da budem glas mladih u našem Parlamentu“, kaže ona za TRT World.

Prije nego što je započela svoju karijeru u politici, radila je kao softverski inženjer u nekim od vodećih softverskih kompanija u Turskoj. Očekuje se da će njena ambicija u oblasti tehnologije i inženjeringa uticati na njene projekte kao zastupnice, jer smatra da razvoj u industrijskim i mašinskim oblastima direktno utiče na dobrobit zemlje.

Potrebno je više raznolikosti

Prema turskom ustavnom zakonu, turski državljani stariji od 30 godina mogu se takmičiti na parlamentarnim izborima. Starosna granica je spuštena na 25 godina 2006. i konačno na 18 godina 2017. godine, čime je otvoren put za ulazak mladih lidera na političku scenu Turske.

Prije Aydemira, Rumeysa Kadak iz AK Partije postala je najmlađi zastupnik kada je izabrana 2018. godine, sa 22 godine. Sada ima 27 godina, ona je druga najmlađa zastupnica nakon Aydemira.

Kako turski parlament postaje sve raznovrsniji u pogledu starosti, pola i etničke pripadnosti, i dalje postoji potreba za više.

Aydemir smatra da je potrebno povećati učešće mladih i žena u turskoj politici.

„Mislim da mladi treba da prednjače i učestvuju u svim političkim mehanizmima jer su po prirodi hrabriji, poduzetniji i otvoreni za inovacije“, dodaje ona.

Iako je broj zastupnica u turskom parlamentu trenutno najveći, Zehranur smatra da to nije dovoljno.

„Ostvarili smo najveću zastupljenost žena u parlamentu u hstoriji Republike, ali, naravno, potrudićemo se da je povećamo na više“, kaže ona.

„O jednom pitanju prvo treba da razgovaraju njegovi sagovornici. Kao žena, mislim da bi o ženskim pitanjima prije svega trebale razgovarati žene.”

Mladost kao 'snaga motora'

Kako je na posljednjim izborima u Turskoj prošlog mjeseca izašlo više od pet miliona birača koji su prvi put glasali, potrebno je reći da turska omladina sada ima značajniju riječ o budućnosti zemlje, i kao birači i kao izabrani.

„Dinamična i hrabra priroda mladih ljudi može utrti put promjenama i inovacijama. Ako u našoj zemlji dođe do inovacija, promjena i reformi, mislim da je snaga motora mladost”, kaže Aydemir.

Ona podstiče mlade građane da više učestvuju ne samo u politici već i u mnogim drugim oblastima, da se sami razvijaju, ali i razvijaju zemlju.

Ona poziva mlade umove Türkiye da „otkriju vlastita interesovanja i talente i pohađaju kurseve o različitim disciplinama izvan svog područja stručnosti. Preporučujem im da kvalitetno provedu svoj univerzitetski život, uče nove jezike i usavršavaju jezike koje već znaju, traže mogućnosti stažiranja i programe u inostranstvu, uče i imaju koristi od ovih mogućnosti“, dodaje ona.