Usred genocida u Gazi, jevrejski aktivisti poput Udija Raza demonstrirali su solidarnost s Palestinom, trajne predrasude i uznemiravanje od strane njemačke države.

Njemačka vlada i establišment pojačavaju represiju nad propalestinskim Jevrejima, uključujući Izraelce, ali sve se radi o anti-arapskom/muslimanskom rasizmu putem zastupnika, kaže Udi Raz, jevrejski aktivista koji je razgovarao za The New Arab u Berlinu.

“Njemačka je veoma angažirana u pokušaju da se samodefinira kroz isključivanje drugih manjina. 30-ih i 40-ih godina bili su Jevreji, a sada su to muslimani”, objasnio je Raz, dodajući da Njemačka želi zaštititi Jevreje, ali samo u onoj mjeri u kojoj su oni “voljni proizvoditi antimuslimanski rasizam”.

Nazivajući posljednjih sedam mjeseci kulminacijom višedecenijskog ugnjetavanja Palestinaca u Njemačkoj, Raz smatra da ova marginalizacija Palestinaca cilja i na cjelokupnu muslimansku populaciju koja živi u zemlji.

Skoro 5 miliona muslimana živi u Njemačkoj. Broj islamofobičnih zločina se više nego udvostručio prošle godine, prema medijskim izvještajima, kao posljedica izraelske agresije na Gazu.

U aprilu je Human Rights Watch izjavio da njemačka vlada ne uspijeva zaštititi muslimane i one za koje se smatra da su muslimani od rasizma i zločina iz mržnje.

Otpušten, pritvoren, debanking za dobro Izraela

Raz, doktorant na berlinskoj Visokoj školi muslimanskih kultura i društava i izraelski jevrejski aktivista koji živi u Berlinu, rekao je da je od preseljenja u 'liberalnu i queer-friendly' Njemačku, prije i poslije 7. oktobra, stalno svjedočio protiv Palestinski stereotipi i diskriminacija, ohrabrujući ga da progovori.

Raz je prošle godine otpušten s posla turističkog vodiča u berlinskom muzeju jer je izraelsku okupaciju Zapadne obale nazvao "aparthejdom".

Prošlog mjeseca ga je uhapsila njemačka policija tokom prisilnog zatvaranja skupa propalestinskih aktivista pod nazivom Palestinski kongres.

“Policija je uz mnogo brutalnosti i sile prekinula naš sigurni prostor. Bilo je to mjesto koje smo rezervirali privatno. Koliko ja razumijem, ovo je teško kršenje ustavnog zakona u Njemačkoj i zbog toga ćemo ići na sud”, rekao je Raz.

Nedavno je policija prekinula propalestinske demonstrante i Raza u kampu koji je postavljen u znak podrške Gazi pored Bundestaga (njemačkog parlamenta) i sjedeći ispred berlinskog Humboldt univerziteta tražeći prekid vatre. Policija je viđena kako odvlači demonstrante prekrivene kefijima i transparentima i hapsi dok su studenti i aktivisti optuživali Njemačku da je omogućila i "finansirala genocid".

Kao redovan učesnik na propalestinskim demonstracijama u Berlinu i član odbora njemačkog ogranka Jevrejskog glasa za pravedni mir na Bliskom istoku, Raz se zalaže za prava Palestinaca. Kaže da je njegova podrška palestinskom samoopredeljenju počela u Haifi, mješovitom jevrejsko-arapskom gradu u današnjem Izraelu u kojem je odrastao.

"Život s njima [Palestincima] nikada me nije natjerao da Palestince smatram manje vrijednim od sebe", rekao je Raz za The New Arab, sjedeći u kafiću u Berlinu, ponosno noseći kipu na temu lubenice, simbol palestinskog otpora.

“Ali preko drugih pojedinaca u regiji znam kako su Palestinci dehumanizirani, viđeni iz militarizirane perspektive i percipirani kao opasnost”, rekao je Raz, objašnjavajući kako Palestinci doživljavaju drugačiju i diskriminatornu stvarnost u gradu koji dijele Jevreji i Arapi.

Diskriminacija kojoj je Raz bio svjedok inspirisala ga je da postane politički aktivan, protestujući u Izraelu i kroz posjetu Zapadnoj obali prije nego što se preselio u Njemačku.

Njemački ogranak Jevrejskog glasa za pravedni mir na Bliskom istoku, sekularne jevrejske organizacije čiji je Raz član, više puta su blokirani bankovni računi od strane njemačkih vlasti. Njemačka banka Berliner Sparkasse je od marta 2024. zatražila spisak svojih članova i njihove adrese. U 2016. godini račun je zamrznut da bi odblokirani nakon sudskog procesa.

“Tokom svega ovoga [borbe sa blokadom], osvojili smo nagradu za mir za naš aktivizam u Getingenu, a gradonačelnik je dao sve od sebe da se to ne dogodi. Država nas optužuje za antisemitizam đto je jako smiješno i tako bolno”, rekao je Raz.

Raz je ukazao na duga tradiciju zastrašivanja njihove anticionističke jevrejske organizacije, dodajući da je to prilično indikativno kako se demokratija u Njemačkoj urušava i kako su Jevreji koji su kritični prema desničarskoj vladi u Izraelu ušutkani.

“Prilično je zanimljivo i ironično da njemački političari tu zemlju nazivaju sekularističkom državom, a ipak se sekularna jevrejska organizacija u Njemačkoj označava kao problem. Ove manifestacije državne represije su nešto što znamo odavno, ali od 7. oktobra su samo na drugom nivou.”

Raz je naglasio posvećenost zalaganju za Gazu i Zapadnu obalu uprkos tome što se suočava sa nezabilježenim nivoima zastrašivanja u Njemačkoj.

“Više od sedam mjeseci u toku genocida u Gazi, toliko ljudi izlazi na ulice pozivajući na prekid vatre od rijeke Jordan do Sredozemnog mora”,

"Kad god Palestince doživljavamo kao potencijalnu braću i sestre s kojima možemo zamisliti zajedničku budućnost, a ne kao neprijatelje, oni na vlasti u Njemačkoj pokušavaju nas slikati kao antisemite, ekstremiste koji mrze Izrael", rekao je Raz.