"Želim umrijeti, život je gotov", razočarano će čuveni francuski glumac Alain Delon, u svojoj 88. godini. Delon umire, jedva artikulira koherentne rečenice i bori se da stoji na svojim štakama. Ni plavetnilo njegovih očiju više nije isto.

Zdravlje mu je strašan udarac doživjelo 2019. godine, kada je doživio dvostruki moždani udar, a iako se djelomično oporavio, javno je zatražio eutanaziju. Od tada je njegovo postojanje bilo uzaludno čekanje neizbježnog. Želju za odlaskom dodatno pojačava krvava svađa njegovih nasljednika s Delonovom njegovateljicom, Hiromi Rollin, koju optužuju da je zloupotrijebila njegovo stanje slabosti kako bi ga natjerala da je oženi i tako je smjesti u oporuku.

Delonova kći Anouchka, glumčeva miljenica, dobit će polovinu njegove imovine, dok će preostala dva sina podijeliti drugu polovinu. Braća ne razgovaraju sa sestrom, nekoliko su je puta teško optuživali u medijima a sam Delon je sinovima zaprijetio tužbom.

Rat unutar porodice Alaina Delona, jednog od posljednjih živih glumaca zlatnog doba francuske kinematografije, svaki dan dobija novo poglavlje. Javnost je saznala za zdravstveno stanje, naakane da se glumca zbog poreza ostavi u Švicarskoj, navodima o lažiranju medicinske dokumentacije... Posljednje je poglavlje napisalo francusko tužiteljstvo koje je 11. januara naložilo liječnički pregled zdravstvenog stanja 88-godišnjeg glumca, kako bi se utvrdilo hoće li ga staviti pod sudsku zaštitu, što je zatražio njegov najstariji sin Anthony Delon (59) a dan ranije, najmlađi u porodici, drugi sin Alain-Fabien, napao je svoju sestru Anouchku kazavši kako se ona služi "pokvarenim, mafijaškim metodama".