Papa Franjo ovog će četvrtka postati prvi papa koji će posjetiti Bahrein, zemlju sa samo dvije crkve, u koju putuje kako bi promovirao dijalog s muslimanima. Papu je pozvao kralj Hamad bin Isa Al Khalifa u delikatnom trenutku za ovu malu državu od milion i po stanovnika, u kojoj polovinu stanovništva čine imigranti, većinu građana čine šiije, a vlada sunitska monarhija.

Papa je istakao da će "to biti putovanje pod zastavom dijaloga". Papa će zatvoriti "Bahreinski forum za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot" u petak pred oko 200 gostiju, uključujući bivše šefove država i vjerske vođe iz regije i centralne Azije.

Ekumenski patrijarh Bartolomej I., vođa pravoslavne crkve i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al Azhara (Egipat) i duhovna referentna tačka za milijardu i sto miliona sunitskih muslimana, trebali bi također prisustvovati.

Papa će u Bahreinu iz prve ruke saznati kako živi kršćanska manjina u toj zemlji. Vidjet će ih na misi koju će slaviti u subotu na stadionu u glavnom gradu Manami, a kojoj će prisustvovati i katolici koji žive u Saudijskoj Arabiji, Omanu, Kuvajtu i UAE. Oni su migranti s Filipina, Indije i Šri Lanke, koji rade u teškim uslovima, posebno u naftnom sektoru i u kućnim poslovima.

Papa želi zahvaliti kralju Hamadu što je Bahrein dao punopravno državljanstvo i pasoš katolicima (to je jedina zemlja u Zaljevu koja to čini), a unatoč brojnim pritužbama, kralj je dao zemljište za izgradnju najveće katedrale u toj regiji, koja je svečano otvorena prije godinu.

Glavni zadužen za katolike na tom području je švicarski kapucin Paul Hinder. Ima funkciju "apostolskog vikara" i poznaje kraj napamet, ali priznaje da nema preciznih podataka o brojnosti krštenih. “U zemlji ima oko osamdeset hiljada katolika. Od njih je vrlo malo, oko hiljadu Bahreinaca. Ostali su iseljenici”, kaže, pojašnjavajući: “Oni su dio Crkve i društva koji vrlo malo vrijede. Smatraju čast što Papa priznaje da oni postoje, što ih dolazi pozdraviti. Oni nemaju lahak život, kao migranti izloženi su situaciji stalne nesigurnosti. Ova posjeta je moralna podrška ovim ljudima“, pojašnjava Hinder čija je dužnost ekvivalent biskupskoj.

“Od ovog putovanja očekujem da će se nastaviti proces dijaloga koji je Papa započeo svojom posjetom Abu Dhabiju 2019. godine, a zatim Maroku, Iraku, Kazahstanu. Da razumijemo da je prijeko potrebno da s muslimanima uspostavimo odnose međusobnog poštovanja i saradnje u oblastima u kojima je to moguće”, kaže Hinder.

Ovo je druga Papina posjeta Perzijskom zaljevu. Franjo je bio u Abu Dhabiju u februaru 2019. godine i ondje je potpisao Dokument o ljudskom bratstvu s muslimanskim vođama, uzajamno priznanje vrijednosti mira i bratstva.

Papina prva aktivnost u Bahreinu bit će govor pred kraljevskom porodicom i predstavnicima civilnog društva u dvorištu palače Al Sakhir. Ondje će se i Franjo sastati iza zatvorenih vrata s monarhom Bahreina.

Šiijske organizacije i nevladina organizacija Human Rights Watch molili su papu Franju prije odlaska u Bahrein da iskoristi susrete kako bi zatražio od "Bahreina da poštuje ljudska prava", "ublaži smrtne kazne za sve one koji su osuđeni na smrt" i "ponovi zabranu svih oblika mučenja i zlostavljanja”.