U tako složenom diplomatskom kontekstu kakav trenutno ima Izrael, popis 'persona non grata' - javnih osoba koje obično imaju položaj moći kojima se zabranjuje ulazak u zemlju- ubrzano raste. Međutim, nije dovoljno samo izjasniti se za ili protiv djelovanja jedne ili druge strane da biste bili označeni kao 'persona non grata' u nekoj zemlji. Ova diplomatska mjera podrazumijeva da vlada službeno proglasi pojedinca nepoželjnim – što je najteža odredba koja se može primijeniti u međunarodnoj diplomatiji i obično znači protjerivanje pojedinca ili zabranu ulaska u zemlju.

Riječ je o slučaju Antonija Guterresa, sadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, poziciji koju je preuzeo 2017. Guterres je bio premijer Portugala između 1995. i 2002. a također je bio na čelu Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), gdje je bio uključen u humanitarni rad i upravljanje izbjegličkim krizama diljem svijeta. Njegovo upravljanje u UN-u bilo je usmjereno na promociju međunarodnog dijaloga, multilateralizma i borbe protiv klimatskih promjena.

Jutros je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz objavio da je odlučio Guterresa proglasiti personom non grata i tako mu zabraniti ulazak u zemlju. Razlog? Izraelska vlada smatra da Guterres nije adekvatno osudio iransku ofanzivu koja se sinoć dogodila u Tel Avivu i Jerusalemu. Osim toga, pozvao je na prekid vatre u Libanu ne spominjući napade u jevrejskom glavnom gradu.

Guterres je jučer objavio poruku na svojoj društvenoj mreži X u kojoj izražava zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libanu i predlaže "izbjegavanje pod svaku cijenu totalnog rata u Libanu" kao i "poštivanje njegovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta". Bilo je to nekoliko sati prije nego što su iranske rakete dotakle hebrejsko tlo.

U nedostatku osuđujuće poruke prema Iranu, izraelska vlada izdala je izjavu u kojoj kaže da "svako ko ne može nedvosmisleno osuditi gnusni napad Irana na Izrael ne zaslužuje nogom kročiti na izraelsko tlo". U saopćenju se dalje optužuje generalni sekretar da je "antiizraelski raspoložen i da daje podršku teroristima, silovateljima i ubicama".

Konačno, ministar vanjskih poslova Katz rekao je da čelnik UN-a nije uspio osuditi "zločine koje je počinio Hamas tokom napada 7. oktobra", uključujući "seksualne napade koje su počinili njegovi militanti".

Ovo nije prvi put da je neko uvršten na popis 'persona non grata' Države Izrael. Nekoliko je međunarodnih osoba tokom godina uključeno iz raznih političkih ili diplomatskih razloga. Naime, nedavno je izraelski ministar vanjskih poslova Ignacia Lulu da Silvu, brazilskog predsjednika, proglasio 'personom non grata' zbog poređenja rata u Gazi s holokaustom. Katz je pozvao brazilskog ambasadora u Izraelu Frederica Meyera u Muzej holokausta nakon predsjednikovih primjedbi.

Ovaj popis također uključuje ličnosti, predstavnike međunarodnih organizacija koje su kritizirale izraelsku politiku, diplomate i zvaničnike visokog profila koji su govorili protiv djelovanja Države Izrael, kao i pro-palestinske aktiviste, poput Richarda Falka, bivšeg UN-ovog Posebni izvjestitelja za ljudska prava u Palestini, te Güntera Grassa, njemačkog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, između ostalih za njegovu kritičku nastrojenu pjesmu o Izraelu.