Da nije bilo izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je prvi put od Dejtona naovamo zabranjeno osuđenim ratnim zločincima da se kandidiraju na izborima, zasigurno bi u Velikoj Kladuši po treći načelnički mandat u utrku krenuo i Fikret Abdić.

Već osam godina Kladušom vlada neprikosnoveno upravo Abdić i njegova Laburistička stranka.

Za to vrijeme bilo je izuzetno turbulentnih situacija. Osuđeni ratni zločinac je i nakon odležanih 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj krajini nastavio sa činjenjem krivičnih djela.

Federalna uprava policije uhapsila ga je zajedno sa još pet osoba 2020. godine. Svi su bili osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Radilo se o krivičnim djelima počinjenim od 2016. Pa do trenutka hapšenja.

Abdić je iz pritvora pušten uoči lokalnih izbora 2020, kako bi ponovo mogao učestvovati u kampanji za načelnika. I pobijedio je. Potom je optužen prošle godine zbog zloupotrebe položaja i ovlasti jer je kao općinski načelnik donio pravilnik po kojem je "oduzeo" pečat Općinskom vijeću Velike Kladuše i odbio potom da ga vrati. Suđenje na Općinskom sudu u Bihaću u ovom slučaju još traje.

Nakon Abdićeve osmogodišnje vladavine Kladušom, na ovim se Lokalnim izborima napokon ukazala prilika da na čelo krajiške općine u kojoj živi 40.000 građana napokon dođe čovjek koji nema mrlje u svojoj briografiji, koji je uspješan privrednik, a uz to uživa i ugled ne samo u Kladuši već i u cijeloj Krajini.

Iza nestranačkog kandidata Borisa Horvata stalo je šest stranaka SDA, SDP, Narod i pravda, Naša stranka, DNZ i Demokratska fronta. Koaliciji "Zajedno za Veliku Kladušu" nije se pridružio Nermin Ogrešević i njegov NES, analizira Faktor.

Krajina je generalno poznata kao trusno političko tlo. A Velika Kladuša je od svih krajiških općina oduvijek bila priča za sebe. Stoga je jako bitno što su sve stranke, koje se u drugim bh. općinama bore jedne protiv drugih za načelničke i gradonačelničke pozicije, baš u Kladuši demonstrirale svoje jedinstvo. Izuzev NES-a i Ogreševića koji ima lične interese, a ponajbolje je možda to pojasnio sam Horvat.

- Treba mu od Abdić Jelenović (kćerka Fikreta Abdića, zastupnica u Skupštini USK) ruka, da glasa da smijene sadašnju postavu USK, premijere i ministre. Zašto? Pa 350 miliona maraka je u kantonalnom budžetu. Kada se podijele te pare na šest ili sedam općina, je li to isto? Nije, ljudi – rekao je Horvat.

Zanimljivo je da su se Ogreševićevi vijećnici u oktobru 2021. kada je Općinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo opoziv načelnika Abdića pridružili kolegama iz SDA, SDP-a, Naše stranke, dva nezavisna vijećnika i jednog iz redova DNZ-a.

Aktuelnom načelniku Abdiću zamjerali su nerad, višemjesečni izostanak s posla, izbjegavanje saradnje s višim nivoima vlasti, nedostavljanje materijala Općinskom vijeću zbog čega je zaustavljen privredni i svaki drugi razvoj općine. Tri godine poslije, Ogreševićev oportunizam i pridobijanje ruke u Skupštini USK Abdićeve kćerke, sada su važniji od razvoja i napretka Velike Kladuše. 

Fikret Abdić se, kako smo i pojasnili, ne može kandidirati. Ali njegova Laburistička stranka je za načelničku utrku kandidirala Amira Đogića.

NES će imati svog kandidata za načelnika. To je Adis Džanić, čija je jedina zadaća da uzme određeni broj glasova Kladuščana koji su protiv autonomaša i ratnog zločinca, a koji bi u finišu mogli rezultirati ponovo pobjedom Fikreta Abdića koji bi i dalje nastavio vladati Kladušom dok bi Đogić bio tek načelnička lutka u njegovim rukama.

- Oni su svjesni da njihov kandidat ne može pobijediti. Ali njihov cilj je nešto drugo. Pokušati destabilizirati Stranku demokratske akcije u ovom procesu, optužujući nas za izdaju. A ustvari sami su izdali Veliku Kladušu! – poručio je Asmir Ćufurović, predsjednik SDA Velika Kladuša.

Još dva kandidata će se boriti za poziciju načelnika, a oba su bliska Abdiću. I njihova zadaća, baš kao i Ogreševićevog kandidata jeste odvlačenje glasova birača koji ne žele da im osuđeni ratni zločinac i dalje vlada općinom. 

Ismet Hušidić, Stranka Krajiškog jedinstva BiH, bivši je savjetnik Fikreta Abdića, dok je nezavisna kandidatkinja Delila Šahinović povezana s Laburističkom strankom. Njen preminuli suprug bio je zastupnik Abdićeve stranke u Skupštini USK.

Na Lokalnim izborima 2016. godine Fikret Abdić je sa osvojenih 9.026 glasova odnio uvjerljivu pobjedu. Iza njega sa 4.803 bio je DNZ-ov Admil Mulalić, dok su nezavisni kandidat Adem Pajazetović 2.926 i zajednički (SDA/SBB) Asmir Ćufurović osvojili 2.926 odnosno 2010 glasova. Četiri godine poslije Fikret Abdić je osvojio 7.010 glasova, a nezavisni kandidat Jasmin Hušić 6.570. Nezavisni kandidati Adem Pajazetović, Edin Behrić i Ramo Hušidić osvojili su 953, 618 i 550 glasova.