Rabii Al Hantouli prvi je rezidentni ambasador Palestine u Crnoj Gori od 2016. godine. On je rođen u Libanu, a dio djetinjstva proveo je u Jugoslaviji jer je i njegov otac bio diplomata. Odrastao je u Tunisu i studirao na jugu Francuske. 

On trenutno boravi na Zapadnoj obali te u razgovoru za Stav govori o izraelskoj agresiji na Gazu i o stanju na Zapadnoj obali, na kojoj je od početka sukoba ubijeno preko 50 Palestinaca. Na početku razgovora on je podsjetio na historijske činjenice koje se namjerno u zapadnim medijima prešućuju. Izrael je nastao kroz nasilje na palestinskom tlu 1948. godine protivno volji palestinskog naroda koji je do tada živio pod britanskom kolonijalnom okupacijom, a Palestinci nikada nisu prestali da pružaju otpor okupatorima i pored toga što im nije dopušteno da imaju sopstvene vojne snage.

“Ovo je genocid, Izrael je počinio genocid. Izrael je počinio i ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Gazi. Još jedna generacija palestinskog naroda pati zbog brutalne izraelske agresije koja traje 75 godina. Historija nije počela 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael. Historija agresije i zločina Izraela nad Palestinom započela je prije 75 godina. Ne postoji terorizam s palestinske strane jer mi samo pokušavamo da se odbranimo od izraelske okupacije. Međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Izrael da prekine okupaciju Palestine i da poštuje međunarodno pravo. Izrael je svjetski prvak u kršenju međunarodnog prava i rezolucija UN-a. Jedini način da se ovo završi jeste da se okonča izraelska okupacija i kolonizacija Palestine te da se ispoštuju međunarodno pravo i rezolucije o dvije države”, kaže ambasador Al Hantouli.

Prema informacijama s kojima on raspolaže, u Gazi su nestale cijele porodice, a bombardovanja nisu pošteđene ni bolnice ni škole koje pripadaju UN-u.

“Gaza je žrtva genocida koji je u toku od izraelskih okupacionih snaga, ratni zločini se dešavaju upravo sada, a na meti su civili, medicinsko osoblje i novinari. Čitave palestinske porodice su istrijebljene u neselektivnom bombardovanju gusto naseljenih područja Gaze. Do sada je ubijeno više od 2.220 Palestinaca, među kojima 724 djece. Izraelska kriminalna vojska bombarduje bolnice, škole u Gazi, te naređuje evakuaciju prema jugu. Bolnice su već u haotičnoj situaciji zbog izuzetno velikog broja povrijeđenih civila, vode, struje i sanitetskog materijala. Milion Palestinaca je prisilno raseljeno, a neki od njih su se sklonili u škole koje pripadaju Ujedinjenim nacijama, ali su pojedine UN-ove škole također bombardovane”, ističe ambasador Al Hantouli.

U isto vrijeme Izrael je pojačao blokadu i represiju na Zapadnoj obali te je zatvorio granicu s Jordanom.

“I na Zapadnoj obali situacija se pogoršava, izraelske okupacione snage blokirale su puteve između gradova i zatvorile granicu s Jordanom. Izraelska vlada podijelila je mnogo oružja jevrejskim ekstremnim doseljenicima te im na taj način omogućava da nastave sa svojim zločinima protiv palestinskog naroda. Imamo 54 ubijenih Palestinaca u posljednjih nekoliko dana na Zapadnoj obali, a demonstracije se kontinuirano održavaju u svim gradovima uključujući Kuds”, naglašava ambasador Al Hantouli.

Pitanje svih pitanja je koliko Gaza može da izdrži agresiju u okolnostima kada nema struje, vode, energenata, lijekova i hrane, a čije se stanovništvo nalazi već 15 godina pod opsadom.

“Gaza je već 15 godina pretvorena u najveći koncentracioni logor u kojem 2,3 miliona Palestinaca živi u potpuno nehumanoj izraelskoj opsadi. Divljački izraelski napadi koji su u toku pokušaj su etničkog čišćenja palestinskog naroda. Opseg uništavanja naselja i infrastrukture je nezamisliv, ako svijet ne izvrši pritisak na izraelsku fašističku vladu da zaustavi agresiju, na rubu smo humanitarne katastrofe”, naglašava ambasador Al Hantouli.

Iako je fokus medija na Gazi, izraelska represija paralelno se dešava i na Zapadnoj obali, gdje otpor jača.

“Oružani otpor ili drugi oblik suprotstavljanja okupaciji na Zapadnoj obali nikada nije prestao, a Dženin, Tulkarem, Nablus, Jerihon i Kuds i drugi gradovi svakodnevno se suočavaju s izraelskom okupacijom i kolonijalnim naseljima. Ne zaboravite da su palestinske teritorije pod potpunom izraelskom vojnom okupacijom koja kontrolira svako kretanje, uključujući naše granice”, podsjeća ambasador Al Hantouli.

Na pitanje koji su motivi Hamasa za napad, ambasador Al Hantouli odgovara da je to pitanje za Hamas, ali ističe da zakoni prirode nalažu da svaki pritisak vodi prema eksploziji i da se sve represije suočavaju s otporom.

“Više puta smo upozoravali na posljedice izostanka pružanja podrške palestinskog naroda njegovim legitimnim pravom na samoopredjeljenje u njegovoj nezavisnoj državi. Također smo upozorili na posljedice svakodnevne agresije izraelskih okupacionih snaga i terorističkog djelovanja doseljenika protiv palestinskog naroda i naših svetih islamskih i kršćanskih mjesta, posebno u okupiranom Jerusalemu”, naglašava ambasador Al Hantouli.

Dvostruki standardi Zapada prema dešavanjima u Palestini već 75 godina podižu tenzije na Bliskom istoku, a zadnja dešavanja imaju tendenciju da prerastu u regionalni sukob.

“Dvostruki standardi međunarodne zajednice, uglavnom tzv. zapadnih zemalja i neuspjeh da spriječe svakodnevni kriminal i rasističku praksu Izraela prema palestinskom narodu, razlog su za eksplozivnu situaciju na Bliskom istoku i predstavljaju stvarni rizik od regionalne eskalacije sukoba”, zaključuje ambasador Al Hantouli.