Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka partnera u državnoj vlasti, održanog u Istočnom Sarajevu 17. aprila, poručio kako će se u parlamentarnu proceduru do petka uputiti Izborni zakon BiH.

"Čini mi se da je rješenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Time bi riješili većinu problema koje danas imamo u našem normalnom funkcionisanju", kazao je tada Čović.

Petak iz najave bio je 26. april, a sutra će i drugi, no prijedloga nema. Nije ga bilo ni na sjednici Vijeća ministara, što je opet bila najava Dragana Čovića, kada je kazao da je „dobio na uvid prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka, ali da se neće razmatrati taj prijedlog nego onaj koji je već u proceduri - HDZ-ov“.

Centralna izborna komisija BiH će, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana iduće sedmice donijeti Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine kojom će biti utvrđen datum održavanja izbora i organi vlasti za koje se provode izbori, prenose Vijesti.

Sada je već izvjesno da će izbori biti provedeni s uključenim izmjenama i dopunama koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te rekonstruisanje biračkih odbora u skladu s pravila ODIHR-a).

Čini se da su lideri vladajuće koalicije od svojih nakana odustali nakon što je Schmidt poručio da, ukoliko se donese novi zakon „ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati“.