Za mnoge Amerikance koji su upravo saznali za postojanje Laure Loomer, komentari te krajnje desničarske provokatorice iz prošlosti i sadašnjosti uzrokuju sve veću razinu šoka i užasa. Njen uspon u unutarnji krug Donalda Trumpa poklopio se sa prošlosedmičnom debatom u kojoj je Trump iznosio brojne teorije zavjere uključujući činjenično netačne tvrdnje o imigrantima koji jedu kućne ljubimce.

Od tada je Loomer davala rasističke komentare o indijanskom nasljeđu demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris, uspjevši spakirati nekoliko stereotipa u jedan tweet u kojem je napisala da će, ako Harris pobijedi na izborima u novembru, "Bijela kuća mirisati na curry i govori će biti isporučeno putem pozivnog centra", piše Haaretz.

I Loomerini komentari i njena blizina Trumpu posljednjih sedmica izazvali su veliku uzbunu među Trumpovim republikanskim saveznicima, koji pozivaju bivšeg predsjednika da se distancira od te 31-godišnjakinje.

Za mnoge u jevrejskoj zajednici, međutim, Loomer je dugo bila poznata kao agitatorica koja pozicionira svoje vlastito jevrejsko naslijeđe kako bi potakla islamofobiju – sve za samopromociju. Loomer, koja je sebe opisala i kao "ponosnog islamofoba" i kao "istraživačku novinarku", prvi put je postala poznata kao pro-Trumpova aktivistica koja se hvalila svojim judaizmom dok je govorila na "antišerijatskim" skupovima. Ali sukobila se s krajnje desnim bijelim rasistima koji su pokrenuli antisemitske napade protiv nje.

Upitan o njoj tokom vikenda, Trump je Loomer nazvao "slobodnim duhom" i "velikim fanom" njegove kampanje, dok je tvrdio da nije svjestan konkretnih teorija zavjere koje je širila. Loomer, koja je pratila Trumpa na ceremonijama obilježavanja napada 11. septembra, rekla je još prošle godine da je 11. septembar bio "posao iznutra".

Zabranjen joj je pristup Uberu 2017. nakon što je pozvala tu kompaniju da ne zapošljava muslimanske vozače, bila je suspendovana s Twittera na nekoliko nakon što je Ilhan Omar (tada kandidatkinju za Kongres) opisala kao "antijevrejsku". Optužila je tu muslimansku u Kongresu za pripadnost vjeri u kojoj su "homoseksualci potlačeni" a "žene zlostavljane".

Loomer je također pozdravila vijesti o smrti utapanjem hiljada migranata koji su pokušavali preći Mediteran, kasnije joj je zabranjen pristup Facebooku i Instagramu jer je rekla da Ilhan Omar želi "još jedan 11. septembar" i nakon što je izjavila da je "islam rak".

Nakon što joj je zabranjen pristup Twitteru, Loomer se vezala lisicama za sjedište firme u New Yorku dok je na sebi imala žutu Davidovu zvijezdu oponašajući tako znak koji su Jevreji na naredbu nacista morali nositi tokom holokausta.

Pobijedila je na republikanskim predizborima za mjesto u Kongresu svog okruga Florida 2020. a tada ju je Trump podržao. Iako je Loomer izgubila, odbila je priznati poraz za koji je okrivila "uplitanje u izbore velike tehnologije".

U danima nakon Hamasovog napada na Izrael sedmog oktobra, Loomer je bila među najvatrenijim zagovornicima teorije da je 13. oktobar planirani "globalni dan džihada" Ovu tvrdnju citirao je Joseph Czuba, stanodavac iz Illinoisa koji je nasmrt izbo šestogodišnjeg Wadea al-Fayoumea a ranio njegovu  majku u incidentu koji je simbolizirao antipalestinski i islamofobni rasizam u SAD.