YouTube će uskoro zahtijevati od korisnika označavanje videozapisa koji sadrže sadržaj generiran umjetnom inteligencijom i koji bi mogao obmanuti gledaoce.

Platforma u vlasništvu Googlea dugo je zabranjivala tehnički manipulirani sadržaj koji bi mogao da obmane gledaoce i koji sa sobom donosi “rizik od velike štete”. Međutim, s novim ažuriranjem pravila koje je objavljeno u utorak, YouTube će sada zahtijevati od kreatora da dodaju oznake kada uploaduju sadržaj koji uključuje “manipulirani ili sintetički sadržaj koji je realističan”, uključujući korištenje AI alata.

Pravila imaju za cilj spriječiti korisnike da budu zbunjeni vještačkim sadržajem usred proliferacije novih, generativnih AI alata usmjerenih na potrošače koji čine brzim i jednostavnim stvaranje privlačnog teksta, slika, videa i zvuka, koje je često teško razlikovati od organskih.

Nove oznake bit će potrebne samo na AI-generiranom ili na drugi način sintetiziranom sadržaju koji je “realističan”. To uključuje, naprimjer, videozapise koji “realno prikazuju događaj koji se nikada nije dogodio, ili sadržaj koji pokazuje da neko govori ili radi nešto što zapravo nije uradio”, izjavile su potpredsjednice za upravljanje proizvodima YouTubea Jennifer Flannery O'Connor i Emily Moxley.

“Ovo je posebno važno u slučajevima kada se u sadržaju raspravlja o osjetljivim temama, kao što su izbori, tekući sukobi i krize javnog zdravlja”, rekle su Flannery O'Connor i Moxley.

Stručnjaci za integritet digitalnih informacija izrazili su zabrinutost da bi rast generativnih AI alata mogao dovesti do epidemije uvjerljivog i obmanjujućeg sadržaja na društvenim mrežama i širom interneta. Smatraju da bi ova tehnologija mogla predstavljati posebnu “prijetnju” uoči izbora u SAD-u 2024. godine.

YouTube je samo posljednja u nizu platformi koje su se odlučile na uvođenje pravila čiji je cilj da sadržaj generiran umjetnom inteligencijom učine transparentnijim. TikTok je ranije ove godine dodao novu oznaku za sadržaje generirane umjetnom inteligencijom i saopćio da korisnici moraju otkriti kada se sadržaj koji prikazuje “realistične scene” kreira ili uređuje pomoću AI. Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, istakla je prošle sedmice da će se od političkih oglašivača tražiti da otkriju bilo kakvu upotrebu AI u svojim oglasima.

Najava nove politike YouTubea dolazi nakon što je platforma u septembru uvela niz novih alata s vještačkom inteligencijom kako bi pomogla kreatorima da proizvode videozapise i dosegnu širu publiku na platformi. YouTube je, naprimjer, predstavio funkciju koja omogućava kreatorima da dodaju pozadinu videozapisa ili slika.

Prema glasnogovorniku platforme, opcija za dodavanje markce na sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bit će omogućena u toku otpremanja videozapisa na YouTube, a bit će dostupna korisnicima već početkom sljedeće godine. Oznake će se obično pojavljivati na panelima opisa videozapisa, ali, kako je rečeno, za “određene vrste osjetljivog sadržaja” oznake će biti istaknutije unutar videoplayera. Sadržaj kreiran pomoću YouTubeovih generativnih AI alata također će biti jasno označen.

YouTube kaže da će korisnici koji ne ispune nove zahtjeve snositi odgovornost. Kreatori, prema novim pravilima, mogu se suočiti s kaznama kao što su uklanjanje sadržaja ili suspenzija iz YouTubeovog Partnerskog programa ako se ne budu pridržavali novih pravila. Platforma je također napomenula da će sintetički ili AI generirani sadržaj koji krši smjernice zajednice biti podvrgnut istim ograničenjima ili uklanjanju kao i drugi videozapisi.

YouTube je također rekao da će sada omogućiti ljudima da zatraže uklanjanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom ili drugog manipuliranog sadržaja koji simulira osobu koja se može identificirati. Promjena dolazi usred zabrinutosti zbog porasta broja eksplicitnih slika generiranih umjetnom inteligencijom bez pristanka tih ljudi. YouTube kaže da će uzeti u obzir “različite faktore”, kao što je taj da li je sadržaj satiričan ili sadrži javnu ličnost, prilikom odlučivanja da li će udovoljiti zahtjevu korisnika za uklanjanjem.

Muzički partneri platforme također će moći zatražiti uklanjanje muzike generirane umjetnom inteligencijom koja oponaša glasove određenih umjetnika.