Njegova priča pokazuje da uz strpljenje i samopožrtvovanje sve može. Svoj uspjeh duguje napornom radu, ali prije svega strpljenju. Rođen u Kanadi, Bounou se vratio u zemlju porijekla, Maroko. Njegov otac tamo predaje kao profesor na poznatom koledžu. Mladi Yassine, zaljubljen u loptu, pridružuje se, sa 8 godina, trening centru Wydad iz Kazablanke. Tu je napravio prve korake. Sa 19 godina, Bounou je i dalje bio u sjeni Nadira Lamyaghrija, koji je također u reprezentaciji. Ali mladi golman brzo uči.

Bivši marokanski reprezentativac Badou Zaki govori mnogo lijepih stvari o golmanu Lavova Atlasa. "Odlikovale su ga mnoge tehnike koje su golmanima bile potrebne, i uvijek sam se kladio da će jednog dana biti jedan od najistaknutijih golmana na svijetu," rekao je Badou Zaki, bivši afrički osvajač Zlatne lopte. Međutim, Bounou će morati pričekati da stigne do broja 1 fudbalskog kluba Wydad. U 2011. godini sve se mijenja. U finalu CAF Lige šampiona protiv Esperance Tunisa, Lamyaghri je povrijeđen. Bounou zauzima svoje mjesto na golu Wydada i pokazuje se u najboljem svjetlu. Njegove spektakularne odbrane pokazuju da se rađa sjajan golman. Čak i ako je Wydad konačno izgubio (1-0), nastup Bounoua, "čovjeka utakmice", bio je glavna tema u Maroku. Navijači Wydada govore samo o mladom golmanu koji će brzo spakovati kofere i pridružiti se Atletico Madridu. Mohcine S., navijač Wydada, prisjeća se njegovih nekoliko utakmica.

"On je prije svega elegantan golman, koji ima stas. On (Bounou) se ne plaši da izađe kako bi spriječio napadača da postigne gol. Da je igrač na terenu, lako bi mogao igrati kao defanzivac ili defanzivni vezni sa svojom tehnikom", kaže ovaj navijač.

Bounou je stigao u Španiju 2012. U Atleticu je imao žestoku konkurenciju.

"Bono ubire plodove svog strpljenja, stanja duha i velikog profesionalizma. Ostao je posvećen i čeka priliku, od kada je bio u Wydadu, gdje je igrao vrlo mlad uz prvog golmana Nadira Lamyaghrija. Također sam predvidio da će za vrijeme boravka u klubu biti startni golman Atletico Madrida. Ali stvari mu nisu išle u prilog. Samo ozbiljnošću i strpljenjem uspio je da izdrži pritisak i parira najboljim golmanima La Lige,“ rekao je Zaki.

Sa Athleticom stvari nisu išle po planu. Bounou je u početku bio treći golman. Odlazak njegovih konkurenata trebao bi mu omogućiti da bude broj 1, ali formacija koju vodi Diego Simeone preferira Jana Oblaka. Bounou je frustriran i traži odlazak kako bi nastavio svoj napredak. Marokanac je posuđen Saragosi, a zatim se pridružuje Gironi 2016., klub u kojem ostvaruje sjajne sezone uprkos ispadanju u drugu ligu.

Golmana od 1,92 m brzo je uočila Sevilje, što mu pruža odličnu priliku da nastavi karijeru u La Ligi. I tu je konkurencija teška za igrača koji je stigao na pozajmicu. Sergio Rico i Tomas Vaclik su tu. Sezona 2020. će mu ostati u lijepom sjećanju, jer Marokanac omogućava Sevilli da osvoji Ligu Evrope tako što će igrati visokokvalitetne utakmice protiv Manchester Uniteda, ali posebno protiv milanskog Intera. U međuvremenu, Bounou je bio broj 2 u Sevilji i gledao je kako Munir El Kajoui drži gol Lavova Atlasa u Rusiji 2018. i tokom Afričkog kupa 2017.

U 2021. marokanski internacionalac je među najboljim golmanima u La Ligi. Ipak, izmakao mu je trofej “Zamore” za najboljeg golmana. To je samo odlaganje neodgodivog. 2022. godine, na kraju nezaboravne sezone (24 primljena gola), Bounou je konačno dobio nagradu i postao drugi afrički golman nagrađen “Zamorom” nakon Jacquesa Songo'oa. U međuvremenu je postao jedan od ključnih članova reprezentacije Maroka. Imati Bonoua na golu u Kataru velia je sreća za Maroko, posebno nakon večerašnjih penala.

Maroko je postao četvrta afrička selekcija koja će igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Među osam najboljih ranije su prolazili Kamerun (1990.), Senegal (2002.) i Gana (2010.).