Xi Jinping je u nedjelju potvrđen je za glavnog sekretara Komunističke partije Kine na rijetki treći mandat, čime se odustalo od tradicionalnih dobnih ograničenja i ograničenja mandata.

Na prvoj plenarnoj sjednici novi Centralni odbor Stranke očekivano je izglasao da 69-godišnjak ostane na čelnoj poziciji još jedan petogodišnji mandat.

Dan ranije Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji se održava samo svakih pet godina, izmijenio je stranački ustav kako bi dublje odražavao Xijevu ideologiju i potvrdio njegovu vodeću ulogu.

Politički biro, tijelo za donošenje odluka Komunističke partije Kine, nema nijednu ženu prvi put u 25 godina, prema novom sastavu koji je predstavljen u nedjelju.

Sun Chunlan, jedina žena koja je bila dio ove grupe od 25 ljudi, otišla je u penziju i niko od novih članova nije žena.

Novi Politički biro ovoga puta ima 24 člana.

U subotu je na predstavljanju novog sastava Centralnog odbora, svojevrsnog stranačkog parlamenta koji broji 205 članova, bilo samo 11 žena.

"Žene su i dalje jako podzastupljene u vrhu kineske politike", primijetio je u nedjelju specijalizirani bilten Neican China.

Napominje da je čak i smanjen postotak žena u novom Centralnom odboru, s 5,4 posto na 4,9 posto.

"Žene predstavljaju 48,8 posto kineskog stanovništva i 29,4 posto članova Komunističke partije", ističe se u publikaciji.

Xi Jinping je promovirao neke od svojih najbližih saveznika iz Komunističke partije, učvrstivši svoju poziciju najmoćnijeg čelnika nacije od Mao Zedonga.

Bivši šef stranke u Šangaju Li Qiang, Xijev pouzdanik, promaknut je u broj dva, zbog čega će vjerovatno biti imenovan premijerom sljedećeg marta.

Otkako je prije deset godina postao čelnik zemlje, Xi je postigao koncentraciju moći kakvu nema nijedan moderni kineski vladar osim Maoa.

Ukinuo je ograničenje od dva predsjednička mandata 2018. godine, čime je otvorio put da vlada neodređeno vrijeme.

Xi je predvodio uspon Kine kao druge najveće svjetske ekonomije, golemu vojnu ekspanziju i daleko agresivniji globalni stav koji je izazvao snažno protivljenje SAD-a.

Uprkos gotovo nekontroliranoj moći, Xi se suočava s ogromnim izazovima u sljedećih pet godina, uključujući upravljanje nacionalnom privredom opterećenom dugovima i rastuće američko rivalstvo.

"Želim iskreno zahvaliti cijeloj stranci na povjerenju koje ste nam dali", rekao je Xi novinarima u Velikoj dvorani naroda u Pekingu nakon što je najavljeno glasanje iza zatvorenih vrata.

Obećao je da će "marljivim radom u obnašanju dužnosti dokazati da smo dostojni velikog povjerenja naše stranke i našeg naroda".

Xi je također ponovno imenovan šefom Centralne vojne komisije Kine.

Sad se očekuje i njegov treći mandat na dužnosti kineskog predsjednika, što bi trebalo biti službeno objavljeno u martu.

Njegovo ustoličenje uslijedilo je nakon jednosedmičnog kongresa s 2.300 rukom odabranih stranačkih delegata tokom kojeg su podržali Xijevu "glavnu poziciju" u vodstvu i odobrili sveobuhvatnu rekonstrukciju u kojoj su bivši suparnici odstupili.

U neočekivanom potezu koji je poremetio rad na subotnjoj ceremoniji zatvaranja Kongresa, bivši vođa Hu Jintao izveden je iz dvorane.

Činilo se da je 79-godišnjak krhkog izgleda oklijevao napustiti prvi red u kojem je sjedio pokraj Xija.

Državni mediji izvijestili su kasno u subotu da je Hu insistirao da nazoči sjednici uprkos tome što mu nije bilo dobro.

"S obzirom na to da se nije osjećao dobro tokom sjednice, njegovo osoblje ga je, zbog njegovog zdravlja, otpratilo u sobu pokraj mjesta sastanka na odmor. Sada mu je mnogo bolje", objavila je Xinhua na Twitteru, platformi koja je blokirana u Kini.