Sastanak predstavnika klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koji je za danas zakazao predsjednik FK Sarajevo, Ismir Mirvić, otkazan je. Osim predstavnika sindikata, predstavnici ostalih klubova su ili otkazali dolazak ili tražili da se o sudijskom katapultiranju banjalučkog Borca ka tituli prvaka BiH i ostalim mutnim radnjama zvaničnika FS BiH koji kroje tabelu mimo terena, razgovara na krau sezone.

Takav je rasplet bilo logično očekivati. Bilo je logično očekivati da se klubovi iz manjeg bh. entiteta neće odazvati sastanku baš kao ni klubovi koji u svom nazivu imaju predznak hrvatski.

S druge strane, drugi sarajevski klub, „Željezničar“, u grčevitoj je borbi za opstanak i jasno je da se klupski zvaničnici boje da bi svaki „pogrešan“ korak mogao naljutiti sudije i njihove nalogodavce koji bi ih onda lagano mogli pogurati ka federalnom rangu takmičenja, bez obzira na recentne sastanke sa predstavnicima federalne i državne vlasti ili zvaničnika Saveza.

Slična je situacija i sa konjičkim Igmanom. Mostarski „Velež“ šuti čekajući kako će reagirati njegove „gazde“ iz SDP-a a iznimno je dvolično bilo saopćenje iz „Tuzla Citya“, galofag kluba iz kojeg su kazali da ne dolaze na sastanak jer, parafraziramo, iz Sarajeva nisu dobili podršku kada su na početku meča klečali na terenu u znak protesta protiv sudijskih krađa.

Takav bi stav imao mjesta da nije jedne sitnice koja im kvari taj alibi. Njihov je gazda, naime, Azmir Husić, član Izvršnog odbora FS BiH, tijela koje aminuje sve odluke koje se donose u toj sportskoj instituciji. Umjesto što šalje igrače da kleče po „Koševu“, Husić je trebao dići glas na sjednicama Izvršnog odbora ili glasati protiv. Ili makar klečati na početku utakmice u Banjoj Luci.

No nije, utopio se u bezličnu, glinamol masu zvanu bošnjački članovi IO NS BiH i mučno je sada čitati saopćenja u kojima pokušava držati lekciju čovjeku koji se, ako ništa, usudio pokrenuti priču o promjenama.     

Ukoliko pogledamo nekoliko godina unatrag, lako je zaključiti da ovo nije prvi put da iz „Sarajeva“ iniciraju ovakve sastanke ili da pokušavaju naći lijek za oboljeli fudbal. Kasno sinoć, kada je bilo jasno da od sastanka nema ništa, jedan revni klupski hroničar podsjetio je na društvenim mrežama da je „Sarajevo“ prvo stalo uz “Velež” 1999. godine, uoči play-offa i zbrke sa mostarskim stadionom Bijeli brijeg pa zbvog te podrške ostalo bez evropskih Kupova i novca iz tih utakmica a onda i jedva preživjelo puč kada mu je pola tima i stručnog štaba preko noći osvanulo u, na svu sreću ubrzo rahmetli, „Đerzelez-Zenici“.

Također, “Sarajevo” je jedino stalo uz Mladost iz Doboj-Kaknja 2021. godine, kad su mutnim radnjama, navodno zbog toga što im stadion nema reflektore, izbačeni iz Premijer lige.  Isto tako, “Sarajevo” je stalo uz Velež 2021. godine i ostalo do kraja u priči koja se zvala 4R, pokušaju udruživanja klubova u borbi protiv kriminala. 

Otkazivanje sastanka koliko je očekivana toliko je i dobra stvar. Jasno je kome odgovara ovakvo stanje u Savezu, odnosno, preslikana SNSD-HDZ koalicija iz političkog života a jasno je i ko kalkulira. S druge strane, Ismiru Mirviću je sada poznato kojim putem treba krenuti. Ne smije se obeshrabriti nakon otkazivanja, do kraja sezone treba do kraja urediti vlastiti klub a onda krenuti u pronalazak osobe koja će predstavljati sarajevske klubove, prvo u FS Kantona Sarajevo i sudijskoj kantonalnoj organizaciji, a onda i u IO NS BiH.

Jer sramotno je da „Sarajevo“ i „Željezničar“ nemaju svoje ljude u tim institucijama, da o njihovoj sudbini odlučuju anonimusi, osobe koje su na dužnosti u kantonalnom Savezu kandidrale amaterske, nižerazredne ekipe.  

Do kraja sezone je deset kola u kojima će biti odlučeno ko će u Evropu a ko u druge lige. Kao i u posljednje tri godine, o tome se neće odlučivati na terenu nego oko njega. I vrijeme je da se tome stane u kraj. Jer ništa od toga ne bi bilo moguće da nije glasne šutnje bošnjačkih članova Izvršnog odbora. Zbog toga podsjetimo na ova imena. Irfan Durić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Muris Jabandžić, Fuad Čolpa, Azmir Husić.

Vrijeme da ih se pomete.