Ozloglašeni ruski bajkeri "Noćni vukovi", bliski Kremlju i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, čiju su predstavnici redovni učesnici defilea kojeg vlasti Rs-a provode svakog 9. janara, poslali su čestitku ”svoj braći Srbima” u Bosni i Hercegovini za neustavni dan entiteta Republika srpska.

Russia Tooday Balkan objavila je video na X-u u kojem se čestita “praznik” s prijetećom porukom.

“I danas, na rođendan Rs-a, hoću da poželim mojoj srpskoj braći da sila živi i da ne ugase ovu vatru. Ostalo je malo, sasvim malo vremena, držite se koliko možete. Rusija će da ojača i doći će da vam pomogne”, kazao je vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, poznat pod nadimkom Hirurg.

Nije precizirao u čemu će se ogledati ta pomoć, ali se može pretpostaviti da je mislio na separatističke planove Beograda koje u Rs-u predvodi Milorad Dodik.

“Noćni vukovi” i njihov vođa Zaldostanov nalaze se na crnoj listi SAD-a zbog podrške separatistima u Donjecku i Luganjsku na istoku Ukrajine.

Vođi "Noćnih vukova", Zaldostanovu, zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Vlasti Rs-a dodjeljivale su proteklih godina Zaldostanovu odlikovanja, zbog “isticanja i afirmacije ljudskih prava”, kao i zbog ”jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Rs-a”.