Sead Miljković, uhapšen nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama, izjasnio se prošle sedmice da nije kriv ni po jednoj od tri tačke optužnice koje ga terete da je na prevaru došao do američkog pasoša. Nakon ročišta Miljković je platio kauciju u iznosu od 30.000 dolara kako bi na slobodi čekao odluku suda.

Zanimljivo je kako je Miljković osoba zbog koje je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti upotrijebilo kompjuterski program prepoznavanja lica kako bi identificirala I uhapsila čovjeka nastanjenog u Tennesseeju, koji je navodno počinio ratne zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Osoba koja je posljednje 24 godine živjela u SAD pod imenom Sead Đukić zapravo je bio Sead Miljković, osumnjičeni ratni zločinac za kojim vlasti BiH dugo tragaju zbog njegovih aktivnosti kao pripadnika takozvane izdajničke autonomaške formacije Fikreta Abdića.

Iako je morao promijeniti ime i prezime, Miljković nije mogao promijeniti lice ni otiske prstiju, što je omogućilo vlastima da koriste biometrijske markere kako bi potvrdili njegov pravi identitet. Kako je pojašnjeno iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, službenici za provođenje zakona koristili su softver za prepoznavanje otisaka prstiju i lica kako bi uskladili Đukićeve američke dosjee s Miljkovićevim dosjeima koji se još uvijek čuvaju u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je kada se sa suprugom spremao otputovati u meksički grad Cancun zahvaljujući Interpolovoj obavijesti koja je prije mjesec dana aktivirala njegovu potragu. Prije nego što je uhapšen, vlasti su nadzirale njegovu kuću, a tokom hapšenja zaplijenjen je „strani vojni materijal“.