Američke vlasti povukle su više od 400.000 prodanih suncobrana na solarni pogon zbog opasnosti od pregrijavanja i požara.

Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, koja je u četvrtak izdala opoziv spornih trometarskih solarnih ssuncobrana mogu pregrijati, stvarajući opasnost od požara i opeklina.

Kišobran, koji se prodavao u raznim bojama, ima LED svjetla duž krakova i crni punjač baterije na solarnom panelu na vrhu s poklopcem na kojem piše “YEEZE” ili “YEEZE 1”. Kupci bi trebalo da uklone svoj suncobran i da ga čuvaju dalje od sunca ili zapaljivih materijala, saopćila je komisija. Potrošači ga ne bi trebali puniti AC adapterom.

Kupci su označili šest slučajeva u kojima su se litij-jonske baterije pregrijale, saopćila je komisija. Tri od ovih slučajeva uključivala su situacije u kojima su se solarni paneli zapalili; dva u kojima se zapalio kišobran; a zabilježena je jedna povreda od udisanja dima.

Komisija je savjetovala potrošače da odmah prestanu koristiti kišobran i rekla da ga vlasnici mogu vratiti prodavaču ili kontaktirati kompaniju za povrat novca.

Prodavač suncobran Costco i njihov proizvođač SunVilla, kontaktiraju kupce u vezi s novonastalom situacijom, saopćila je komisija.

Kanadske vlasti povukle su skoro 33.000 kišobrana. Ovaj proizvod prodavan je u Kanadi od januara 2021. do maja 2022. godine, dok je američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda rekla da je proizvod bio dostupan po cijeni od 130 do 160 dolara od decembra 2020. do maja 2022. godine.

Litijske baterije povezane su s požarima i u drugim proizvodima, što je dovelo do povećanja broja smrtnih slučajeva i povreda, objavila je vatrogasna služba New Yorka na Facebooku. Krajem prošle godine, požari uzrokovani litij-jonskim baterijama povećali su se na 93, sa 44 u 2020. godini. Četiri smrtna slučaja pripisana su požarima izazvanih litij-jonskih baterija, što je povećanje s nule u 2020. godini, saopćili su vatrogasci.

U aprilu su četiri odvojena požara u roku od 24 sata izazvale ove baterije u električnim skuterima i biciklima, uzrokujući dvanaest povrijeđenih.

“Ako koristite litijsku bateriju, slijedite upute proizvođača za punjenje i skladištenje”, rekli su iz vatrogasnog njujorškog  odjela. “Uvijek koristite kabel i adapter za napajanje proizvođača koji su napravljeni posebno za taj uređaj. Ako se baterija pregrije, odmah prekinite korištenje.”

U Vancouveru u Kanadi požari izazvani litij-jonskim baterijama postali su glavni uzrok smrti u požarima registriranim 2022. godine, s pet smrtnih slučajeva prijavljenih do 13. juna, saopćile su vlasti.

(Izvor: The New York Times)