Jučer je na Stadionu “Čika Dača” u Kragujevcu odigrana ključna utakmica Mozzart Bet Super Lige Srbije između “Novog Pazara” i “Radničkog” iz Kragujevca. Novopazarski tim impresivno je pobijedio sa 4:0, prekinuvši seriju od šest uzastopnih pobjeda domaćeg tima i popeo se na četvrtu poziciju u najvišem rangu srbijanskog fudbala, piše portal sandzaklive.rs.

Meč je, međutim, bio zasjenjen incidentima van terena. Navijači “Novog Pazara”, pripadnici grupa “Torcida Sandžak” i “Ekstremi” istakli su parolu zahvalnosti što su ljekari iz Kragujevca pružili pomoć stanovnicima Sandžaka u vrijeme pandemije koronavirusa. “Teški dani borbe, pomoć vaša za vrijeme korone. Nećemo zaboraviti, hvala na tome", napisano je na transparentu na strani na kojoj su bili navijači “Novog Pazara”.

Ova gesta zahvalnosti, nažalost, ne samo da nije bila uzvraćena na sličan način, već je naprotiv, iskorištena za nacionalističku velikosrpsku provokaciju.

Navijači “Radničkog”, poznati kao “Crveni Đavoli”, reagirali su skandirajući imena ratnih zločinaca i druge nacionalističke parole, što je dodatno zaoštrilo atmosferu na stadionu.

Očigledno informirani o tome s kakvim su transparentom došli navijači iz Novog Pazara,  Navijači “Radničkog” na transparent zahvalnosti odgovorili su protutransparentom: “Nema na čemu, vi ste naša braća Srbi”.

Velikosrpski nacionalizam nije im mnogo pomogao – doživjeli su dvostruku bruku, primili četiri gola a tri visoko podignuta navijačka prsta označila su bodove koji su otišli u Novi Pazar.