Čini se nevjerovatnim ali deset godina nakon skijaške nesreće, Michael Schumacher (54) uspio je sačuvati svoju privatnost usprkos znatiželji pola svijeta, istragama medija, radu osoblja koje mu svakodnevno pomaže i rijetkim posjetima u njegovom domu u Švicarskoj. Izvan kruga zaštite koji je njegova supruga Corinna stegla oko bivšeg svjetskog prvaka Formule 1, niko zapravo ne zna u kakvom je stanju jer ga niko nije vidio već deceniju.

Schumacher se 29. decembra 2013. godine, na skijama i sa 'go pro' kamerom na kacigi, kotrljao niz padinu resorta Meribel. Tada je doživio nesreću. I od tog dana otkako je primljen u bolnicu u Grenobleu, ništa više nije isto. Za njega i njegovu suprugu Corinnu, te njihovo dvoje djece, Micka i Ginu Mariju.

Novinar njemačkog radija ARD tvrdio je da je otkrio novi detalj o nesreći. Razgovarao je 'neslužbeno' s instruktorom na stazi Meribel i André (kako ga je novinar nazvao) priznao je da je Schumacer napravio ozbiljnu pogrešku izašavši na skijanje na dan kada gotovo da nije bilo snijega, što je iznimno opasno.

Novinar navodi da nije bilo dovoljno snijega i da nisu bili stvoreni uslovi za skijanje. Schumacher i njegov sin izašli su izvan granica staze, što je, prema verziji koju nudi ARD, bilo još opasnije.

Svjedočenje instruktora ukazalo je i na spasilačku ekipu koja je vozača F1 izvukla iz snijega. Prema ovoj verziji, možda su podcijenili razmjere nesreće, budući da su ga isprva planirali prebaciti u kliniku u Moutiersu, gradiću u Alpama s 3000 stanovnika, a plan evakuacije helikopterom promijenjen je zbog ozbiljnosti stanja ozlijeđenog. Schumacher je prevezen u Univerzitetsku bolnicu u Grenobleu (160.000 stanovnika).

U deset godina od nesreće Schumacher je ostao daleko od očiju javnosti. I premda nema vijesti, realnost je da nema ni pozitivnih dokaza o njegovom napretku. Jedan od najbližih ljudi Schumacheru i njegovoj porodici je bivši šef ekipe Ferrarija i bivši predsjednik Međunarodne federacije (FIA) Jean Todt. Francuz često posjećuje Nijemčev dom, a to više nije vila s heliodromom u Gladu (Švicarska), koju je Corinna prodala kako bi platila skupu njegu i liječenje svog supruga.

Todt je razgovarao s L'Equipeom nakon jednog od svojih posljednjih posjeta i, ne iznoseći nijedan detalj, što je želja porodice Schumacher, kazao: «Michael je ovdje, tako da mi ne nedostaje. Ali on jednostavno više nije Michael kakav je bio.“ I dodao: “On je drugačiji i divno ga vode njegova žena i djeca koji ga štite. Njegov život je sada drugačiji i ja imam privilegiju dijeliti trenutke s njim. To je sve što se može reći.“

Engleski 'Daily Mail' je 2018. objavio da bivši vozač nije ni intubiran ni vezan za krevet te da je doživio veliko poboljšanje. Ništa od ovoga zasada nažalost nije potvrđeno. Posljednjih godina mediji koji prate Formulu 1 poštuju privatnost porodice Schumacher i prate samo sina Micka, koji se već dvije godine takmiči u američkom timu Haas.

Sarajevo je Schumachera proglasilo svojim počasnim građaninom 2014, odavši tako počast  Schumacher za svu pomoć koju je pružio djeci žrtvama rata. Prilikom prve posjete Bosni i Hercegovini, odmah nakon Agresije, Schumacher je posjetio bolnicu u Sarajevu i donirao milion eura djeci.

Schumacher je u svojoj karijeri zaradio milione, mnogo tog novca je donirao. Schumi je, tako, učestvovao i u akciji pomoći djeci ranjenoj tokom Opsade Sarajeva i posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine 1996. i 1997. godine. Godine 1999. u Sarajevo je dovezao specijalno vozilo za djecu koja su bila osakaćena u eksploziji mina nakon Agresije.

Prije deset godina vijesti iz francuskih Alpa šokirale su svijet. Sedmerostruki prvak Formule 1 udario je glavom u kamen i pretrpio oštećenje mozga koje mu je zauvijek promijenilo život. Helikopterom je prebačen u najbližu bolnicu, gdje je utvrđeno da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Kasnije je upućen u Grenoble, gdje je dva puta operiran. Tamo je ostao u komi šest mjeseci, dok se nije probudio u junu 2014. godine.

Sedmerostruki prvak debitirao je u F1 s timom Jordan 1992. godine, s kojim je odvezao samo jednu trku, a potom je otišao u Benetton, gdje je 1994. i 1995. osvojio svoje prve dvije svjetske krune. Ferrari ga je angažirao 1996. i sa tim je timom je osvojio pet uzastopnih titula prvaka, između 2000. i 2004. godine. U Ferrariju je bio do 2006. a onda otišao u Mercedes, za koji je vozio između 2010. i 2012. godine.

Danas Schumacher ima u Sarajevu ulicu nazvanu svojim imenom i u njoj veliki mural.