U sarajevskoj Općini Centar, na obroncima livada koje se prostiru pored Parka Betanija, divlje svinje godinama ostavljaju tragove svoga prisustva. Za njima ostaju izrovana zemlja, izmet, slomljene grane…

Iako česti posjetioci ovog dijela Sarajeva, svinje uglavnom dolaze noću i malokad imaju zabilježene susrete s lokalnim stanovništvom i šetačima.

Rijedak dnevni susret s divljim svinjama u Sarajevu opisao je za Stav čuvar ovaca na batanijskim livadama. On je jednom prilikom, nakon neke pucnjave u obližnjoj šumi, izbrojao devetnaest divljih svinja koje su preplašene istrčale na livadu u neposrednoj blizini Golf kluba bježeći prema Poljinama.

Jedna snimka od prije nekoliko godina, koju smo imali priliku pogledati, prikazuje grupu očigledno zalutalih divljih svinja u neposrednoj blizini stambenih zgrada na Slatini, odnosno Kromolju, opet u blizini golf igrališta. Prepričavaju se i napadi svinja na vlasničke pse u kojim su neki psi i smrtno stradali.

Sredinom 2022. godine divlje svinje prvi put su primijećene i u samom Parku Betanija, u blizini Stadiona Asim Ferhatović Hase i Klinike za poroditeljstvo na Jezeru. Tragovi koje ostavljaju kopanjem zemlje te svinjski izmet uočeni su kraj dječijih igrališta, pokraj tobogana i ljuljački.

Snimak koji ovdje objavljujemo nastao je prije nekoliko mjeseci, oko 10 sati uvečer, na svega pedesetak metara od Klinike za poroditeljstvo, na jedan kilometar zračne udaljenosti od samog centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Iako na snimku nije moguće utvrditi tačan broj divljih svinja, očevici tvrde da ih je bilo dvadeset. Snimljene su na samom rubu parka, na nekoliko metara od ceste koja s Kromolja vodi prema Stadionu Asim Ferhatović Hase i centru grada.

Ne postoje saznanja da su općinske ili kantonalne vlasti reagirale na ove potencijalno opasne izlete divljih svinja u naseljena područja. Osim što mogu fizički ugroziti i djecu i odrasle, divlje svinje prijenosnik su različitih virusa i bolesti životno opasnih kako za domaće životinje tako i za ljude.