Početkom 2024. godine, čitalačkoj publici bit će predstavljeno drugo izdanje Kobnog raspuća, historijskog romana Halida Kadrića, člana Bošnjačkog društva pisaca i Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Kobno raspuće zapravo je literarna hronika 19. stoljeća i kao takva zajedno s romanom Dugo svitanje, koji obuhvata cijelo 20. stoljeće, čini epohalni književni poduhvat na 5.500 stranica, najobimnije književno djelo ikada napisano na bosanskome jeziku.

Kobno raspuće sastoji se od četiri knjige vrlo snažnih naslova: Užarena zemlja, Zmajev let, Raskol i Novo doba, a prati historijske prilike u Bosni od početka do kraja 19. stoljeća, kroz sudbinu nekoliko čuvenih bošnjačkih porodica. Kadrić je ovo vrhunsko literarno ostvarenje zasnovao na historijskim činjenicama i dokumentima, na stvarnih ličnostima i važnim događajima, predstavljajući ih živo i upečatljivo. Njegovi su junaci protagonisti bosanskohercegovačke, a najviše bošnjačke prošlosti, krupnih društvenih procesa koje, na mnogo načina, osjetimo i danas.

Kobno raspuće upoznaje nas sa unutrašnjim porodičnim, ali i općedruštvenim zbivanjima. Čitalac ove nacionalne hronike 19. stoljeća suočit će se s gotovo neprekidnim ratovima koje su Bošnjaci vodili pod barjakom Osmanskoga carstva, ali i bitkama za interese svoje domovine Bosne, koje su vođene protiv Srbije i Austrije. Kadrićevi se junaci suprotstavljaju sultanovim reformama, organizirajući Pokret za autonomiju Bosne i vodeći bitke protiv sultanove vojske.

U Bosni se ranije znalo veoma malo o vremenu neposredno nakon Berlinskog kongresa, na kojem je Bosna data na upravu Austro-Ugraskoj monarhiji, uglavnom su to bili vrlo oskudni historijski podaci i poneka literarna zabilješka, a sve je zajedno bilo nedovoljno da bi se razumjela ova promjena, za Bošnjake kosmičkih razmjera. Kobno raspuće popunjava tu veliku prazninu i otklanja jednu veliku nepravdu, otkrivajući i opisujući herojski oružani otpor bošnjačkoga naroda tada velikoj i superiornoj vojnoj sili, koji je trajao puna tri mjeseca. 

Koliko je značaj ova dva historijska romana Halida Kadrića, Kobnog raspuća i Dugog svitanja, teško  uspoređivati sa bilo kojim drugim literarnim ostvarenjem na našim prostorima, najbolje ilustrira ocjena akademika Ferida Muhića, koji je za Kadrićeve romane rekao: „Ovo je knjiga koja je Bošnjacima bila prijeko potrebna, roman koji treba postati obavezna lektira za cijelu naciju, djelo koje treba pročitati svako ko želi shvatiti, objektivno i bez predrasuda ne samo noviju povijest Bosne, nego i suštinsku pravednost borbe Bošnjaka za nacionalnu i kulturnu emancipaciju, te proniknuti u autentičnu, izvornu plemenitost njihovog karaktera, plemenitost koja im je, još prije hiljadu godina, opravdano donijela naziv 'Dobri Bošnjani'“.

Halid Kadrić rođen je 1937. godine u Maloj Bukovici kod Doboja. Književnost i jezik diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Jedan je od najplodnijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pisaca. Do sada su mu objavljena djela:  Sjećanja, priče (1975), Ferije, roman (1979), Od zvona do zvona, priče (1985), Zelene jabuke, roman (1986), Žar tijela, priče (1989), Nemirne priče, priče (1990), Ptice nevještih krila, priče (1995), Skriveni smiješak, igrokazi (1996), Igra riječima, slikovnica (1997), Priče s pozornice, jednočinke (1997), Raspršeno jato, priče (1998), Mračni prolaz, roman (1998), Drugi ljudi, roman (1999.)Nura, radio-drama (1999), Vesela pozornica, igrokazi (2000), Izabrane priče za malu i veliku djecu, priče (2002), Vesela pozornica II, igrokazi (2003), Halid Kadrić u književnoj kritici (priredio Željko Grahovac, 2003), Vrisak, radio-drama (2007), Dugo svitanje, roman (2010), Izabrana djela u 8 knjiga (2002–2010), Kobno raspuće, romaneksni serijal (Užarena zemlja, Zmajev let, Raskol, Novo doba, 2015–2018), Historijski romani Halida Kadrića (izbor književnokritičkih tekstova, priredio prof. dr. Muhidin Džanko, 2020), Hurija, roman (2023). Priče su mu prevođene na francuski, turski, albanski, makedonski, bugarski i engleski jezik.

Historijski roman Dugo svitanje doživio je tri izdanja, a uskoro očekujemo drugo izdanje serijala Kobno raspuće. Kadrić živi i piše u Sarajevu.