Henry Kissinger rodio se u Njemačkoj 1923. godine. Njegova familija pobjegla je iz nacističke Njemačke i došla u Ameriku 1938. godine. Nakon što je postao američki državljanin 1943. godine, Kissinger je služio u 84. armijskoj diviziji od 1943. do 1946. godine. Dobio je Bronzanu zvijezdu za svoju “zaslužnu službu. Poslije je služio u Kontraobaveštajnom korpusu u okupiranoj Njemačkoj. Bio je u rezervnom sastavu američke vojske do 1959. godine.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Harvard, gdje je predavao međunarodne odnose skoro dvadeset godina.

Godine 1969. američki predsjednik Richard Nixon imenovao ga je za savjetnika za nacionalnu sigurnost. Poslije je služio kao državni sekretar za vrijeme predsjednika Nixona i Geralda Forda, kada je igrao centralnu ulogu u otvaranju prema Kini, pregovarajući o završetku Yom Kippur rata na Bliskom istoku i pomažući da se američka uloga u Vijetnamskom ratu okonča, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir. Radio je na tome da bivšu Rodeziju postavi na put reprezentativne vlade i pregovarao o ključnim sporazumima o kontroli naoružanja sa Sovjetskim Savezom.

Kissinger je napisao 21 knjigu o pitanjima nacionalne sigurnosti. Smatran jednim od velikih američkih državnika, redovno su ga konsultirali američki predsjednici obje vladajuće političke stranke i veliki broj stranih lidera nakon što je završio državnu službu 1977. godine. New York Times tvrdi da je Kissinger savjetovao dvanaest predsjednika.

U maju 2023. proslavio je svoj 100. rođendan ostajući aktivan. Nedavno je svoju pažnju bio usmjerio na implikacije vještačke inteligencije.

Kritizirajući američku politiku prema Bosni i Hercegovini tokom Agresije, smatrajući da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale podržavati bosanskohercegovačke vlasti, bivši američki državni sekretar između ostalog je rekao:

“Mi se ponašamo kao da pokušavamo natjerati Srbe da se vrate u mitsku Bosnu, koja nikada u historiji nije postojala. Ne postoji bosanski jezik. Ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja sadrži Hrvate, Muslimane i Srbe, vještački stvorena kao dio Jugoslavije i koju si zapadne sile glupo priznale kao državu 1992. godine.

Da ste pogledali srpsku historiju – 600 godina su se borili da ne budu pod dominacijom muslimana. I zašto bi Sjedinjene Američke Države trebale da prekrše vlastiti princip samoopredjeljenja i da ih bombardiraju. Zašto ih naši mediji nazivaju ‘separatisti Srbi’? Od čega se odvajaju, a da je to ikada postojalo. Tako da vjerujem da bismo trebali stvoriti muslimansku državu ili priznati muslimansku državu, dopustiti drugim nacionalnostima da se osamostale ili da se pridruže Hrvatskoj i Srbiji, zavisno od slučaja, i da se ne miješamo u to, u balkanski rat koji se ne može završiti, čak i ako mi pobijedimo. Ne možemo ostati tamo u trajnoj okupaciji. Nijemci su zahtijevali 17 divizija da nadziru Srbiju u prošlom ratu, a mi nemamo stomak za tako nešto, niti bi trebali da ga imamo.”